Novice, članki in odmevi ...

VOKALNA MAVRICA
Leto 2015/2016  |  25.05.2016  |  Videno: 361457  |  A+ | a-
Istra
Tekst: GV
Foto: iz arhiva GŠ Koper



Prvi je nastopil Mladinski pevski zbor pod vodstvom Maje Cilenšek, v katerem prepevajo mlade pevke in pevci iz vseh obalnih mest in zaledja. Zbor pridno prepeva že 12. leto. Redno se udeležuje domačih in tujih mednarodnih tekmovanj in festivalov, na katerih je do sedaj osvojil številna prva mesta in prejel mnoge najrazličnejše posebne nagrade. Videti pa je, da so pevci najbolj ponosni na izvedbe skladb slovenskih, predvsem primorskih skladateljev. Tudi na zaključnem koncertu so zapeli eno izmed njih. Mladi primorski skladatelj Matej Bonin je na zanimiv način uglasbil duhovito pesnitev Borisa A. Novaka Mali prodajalci zijal. Ubrano petje, intenzivni gibi in izrazita mimika so ne le pevcem ampak tudi poslušalcem zvabili nasmehe na obraz in po pričakovanjih bučen aplavz. V ostalem delu programa je zbor predstavil skladbe, s katerimi je na 5. mednarodnem tekmovanju »Il Garda in coro« v Malcesinah v Italiji aprila letos prepričal strokovno žirijo in zasedel 2. mesto. Med njimi tudi ljudsko pesem iz Benečije Eno drevce mi je zraslo v priredbi Ambroža Čopija ob spremljavi mlade klarinetistke Caroline Ulaga iz razreda Dušana Kitića iz Izole in pianistke Sindije Šiško.

V nadaljevanju se je predstavil številčno nekoliko manjši Otroški pevski zbor podružnice v Izoli z zborovodkinjo Kristino Babič. Mlade pevce komorna zasedba ni prav nič motila. Predstavili so pester program slovenskih skladateljev, ki so ga zaokrožili s priljubljeno Quaggiatovo pesmijo S spalnim vlakom ob klavirski spremljavi Mateje Petelin. Zbor deluje enajsto leto. Na regijskem tekmovanju v Novi Gorici se je pomeril že petkrat, kjer si je vedno prislužil zlato priznanje, lansko leto pa se je ob svoji 10. obletnici prvič udeležil državnega tekmovanja v Zagorju ob Savi, od koder so pevci s ponosom prinesli zlato priznanje z odliko. Bogatejši so tudi za posebno sodelovanje s člani skupine Vruja, s katerimi so istrsko ljudsko pesem predstavili v njeni najbolj pristni obliki.
 

Zadnji so na oder prikorakali pevci Otroškega pevskega zbora iz Kopra, njihova zborovodkinja Danijela Terbižan in zvesta pianistka Nives Pavlič. V enajstih letih delovanja se je zbor udeležil skoraj vseh območnih in zaključnih revij »Naša pomlad«, letos pa se je že drugič vrnil s tekmovanja »Zlata grla« v italijanski Gorici, od koder je ponovno odnesel  zlato priznanje in priznanje za najboljši otroški zbor ter priznanje za najboljšo izvedbo umetne pesmi slovenskega avtorja. Tokrat jim je to priznanje prinesla skladba Šahasta tokata Gašperja Jereba, ki v svoji strukturi na duhovit način prepleta teme iz najbolj znanih Bachovih del.

Mladim pevcem so se na koncertu pridružili tudi trije učenci pevskega oddelka iz razreda Tanje Grlica Ana Žnidarčič, Jan Veljak in Luka Žorž, ki so ob klavirski spremljavi Tatjane Jercog poleg antičnih arij zapeli tudi nekaj slovenskih samospevov.

Pisan, že kar mavričen večer vokalne glasbe je zaokrožil celoletno delo otrok in mladostnikov ter njihovih mentoric, ki vedo, da petje združuje, krepi samozavest in po mnenju nekaterih znanstvenikov v možganih celo ustvarja nekakšen koktajl sreče, ki ima zdravilni učinek na posameznika. Glede na odzive številčne publike, bi lahko rekli, da ima podoben učinek tudi poslušanje petja. Zato tudi v prihodnje vabljeni v pevske zbore in na pevske koncerte.