Novice, članki in odmevi ...

MLADOSTNO MUZICIRANJE NA IZJEMNI RAVNI
Leto 2015/2016  |  17.03.2016  |  Videno: 361516  |  A+ | a-
Primorske novice
Tekst: Lea Hedžet, Tatjana Gregorič (Radio Koper)
Foto: Karl Glavina


V različnih starostnih kategorijah pianistov, flavtistov, klarinetistov, saksofonistov, oboistov, fagotistov in pevcev, specialistov za kljunasto flavto, mojstrov diatonične harmonike ter članov komornih skupin je bilo kar 83 posamičnih primorskih tekmovalcev ter sedem komornih skupin s trobili in en jazz ansambel. Pohvalijo se lahko z 32 zlatimi, 33 srebrnimi in 17 bronastimi plaketami, pri čemer so naši glasbeniki kar 24-krat segli po najvišjih mestih: devetkrat so se povzpeli na najvišjo stopničko, sedemkrat so prejeli drugo in osemkrat tretjo nagrado.
Na Glasbeni šoli (GŠ) Nova Gorica so najprej tekmovali mladi pianisti, nato pa še klarinetisti. Od 111 pianistov iz vse Slovenije je bilo 25 Primorcev: sedem jih prejelo zlato plaketo, osem je bilo srebrnih in dve bronasti. Največ točk in prvo nagrado je prejel Vid Ibic, učenec GŠ Koper, drugo mesto sta zasedli Lara Gorše iz Ajdovščine ter Nastasja Češnjevar Ušumovič s koprske GŠ, tretje pa Nina Rupnik s piranske podružnice GŠ Koper.
Od 94 nastopov mladih klarinetistov je bilo vseh 18 primorskih nagrajenih s plaketami: šest z zlato, pet s srebrno in sedem z bronasto. Po najvišjih mestih so segli Denis Fortunat iz Tolmina in Gaja Benko iz Prvačine, sicer dijaka Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana, ter študenta Akademije za glasbo Julija Vrabec iz Kopra in Aljaž Kalin Kante iz Ajdovščine. Vsi so prejeli zlate plakete in prve nagrade. Tretjo nagrado pa je v svoji kategoriji prejel Rok Božič z GŠ Koper.
V Postojni je tekmovalo 120 mladih flavtistov. Žiriji sta nagradili vseh enajst primorskih konkurentov, ki so bili kar šestkrat zlati, trikrat srebrni in dvakrat bronasti. Prisodili so jim eno prvo, eno drugo in tri tretje nagrade. Najviše se je povzpela Eva Faganelj, učenka GŠ Nova Gorica, nagrajena tudi za najboljšo izvedbo obvezne skladbe. Enako priznanje je v svoji kategoriji prejela tudi drugonagrajena Ajdovka Katarina Lozar. Tretjo nagrado so si prisvojili Metka Črnugelj s postojnske šole, An Černe z GŠ Sežana in Alenka Eržen iz Gorenjih Novakov pri Cerknem, gojenka Koroškega deželnega konservatorija za glasbo in igro v Celovcu. Kot najobetavnejša tekmovalka v najnižji kategoriji pa je bila nagrajena Nika Ukmar iz Sežane.
83 saksofonistov se je zbralo v Idriji, kjer je 14 Primorcev prejelo šest zlatih in osem srebrnih plaket, najvišje ocene pa sta si prislužila učenca ljubljanskega Konservatorija za glasbo in balet, drugouvrščeni Boštjan Rojc iz Šempetra pri Gorici in dobitnica tretje nagrade, nekdaj koprska učenka Sandra Rijavec iz Petrinj.
V Kopru sta 89 nastopov mladih pevcev ocenjevali najstrožji komisiji, ki sta primorskim tekmovalcem prisodili le dve zlati plaketi: Novogoričanki Anji Šinigoj, dobitnici druge nagrade, in Koprčanu Gregorju Ravniku, ki si je s še dvema tekmovalcema delil prvo mesto.
GŠ Idrija je na podružnični šoli v Cerknem gostila mlade oboiste, med katerimi so bili najuspešnejši primorski tekmovalci, prvonagrajena Koprčanka Monika Babič ter Novogoričana Peter Lackovič in Anamarija Vuga, ki sta si priigrala tretjo nagrado.
Nekoliko manj uspešnih tekmovalcev smo imeli Primorci v manj množičnih disciplinah, kot so kljunasta flavta, diatonična harmonika, komorne skupine s trobili in jazz ansambli. Med slednjimi je z zlato plaketo, prvo nagrado in še posebnim priznanjem za najobetavnejšo skupino v najnižji kategoriji presenetil Jazz kombo Glasbene šole Postojna, ki ga vodi Mitja Tavčar, med diatoničnimi harmonikarji sta zablestela učenca GŠ Ilirska Bistrica, Martin Rojc in Lovrenc Primc, nagrajen tudi za najboljšo izvedbo skladbe slovenskega avtorja, med kljunastimi flavtami pa drugouvrščena nekdanja učenka GŠ Koper Ana Birsa Krušec.
Izvrstni nastopi, odlične ocene in brezhibna organizacija so najbolj razveselili predsednika organizacijskega odbora, prof. Edvarda Popita, tudi predsednika Zveze primorskih glasbenih šol: “Tekmovanje nam je vzelo veliko energije, hkrati pa nam vrnilo polno zadovoljstva in strokovnega napredka, saj smo imeli priložnost spremljati res tisto, kar je v stroki najboljšega in najlepšega.”