Novice, članki in odmevi ...

KAR 83 ZLATIH PRIMORCEV
Leto 2015/2016  |  11.02.2016  |  Videno: 361166  |  A+ | a-
Primorske novice
Tekst: Tatjana Gregorič, Radio Koper



“Vsak z velikim veseljem začne. Potem pa je potrebno odpovedovanje, veliko trdega, vztrajnega dela. Marsikdo v tem tempu, ki ga prinaša današnji čas, vsega ne zmore in na neki točki obstane. A že dejstvo, da se je vključil v pevsko izobraževanje, da si je razširil pogled, da bo nekoč lahko kot ljubitelj obiskoval koncerte, nas močno približuje uresničitvi namena izobraževanja v nižjih glasbenih šolah,” je po tekmovanju pevcev v Kopru povedal predsednik žirije Marjan Trček.

Med 15 kandidati jih je enajst osvojilo zlata priznanja: maksimalnih sto točk je zbrala Tina Drole, ki trenutno študira na Dunaju in je prejela tudi posebno priznanje za najboljšo izvedbo skladbe slovenskega avtorja.

Da je Primorska oziroma Vipavska še vedno velik bazen pevcev, pa so dokazali predvsem odlični moški glasovi gojencev GŠ Vinka Vodopivca Ajdovščina. Lepo, visoko raven igranja, izvajanje skladb, ki presegajo raven nižje glasbene šole, obvladovanje zvoka in inštrumenta so strokovne žirije prepoznavale tudi v vseh drugih disciplinah. Dobrodošla novost je uvedba jazzovskih komornih skupin. Letos sta nastopili dve, med katerimi je Jazz kombo GŠ Postojna zbral 95 točk za udeležbo na državnem tekmovanju, član zasedbe, alt saksofonist Matic Suša, pa je prejel posebno priznanje najbolj obetavnega tekmovalca v najnižji kategoriji.

Med 13 flavtisti si je v Postojni enajstim uspelo priigrati zlata priznanja. Vseh sto točk sta osvojili učenki Katarina Lozar (GŠ Ajdovščina) in Eva Faganelj (GŠ Nova Gorica) iz razreda Armanda Mariuttija (obe sta prejeli tudi posebni nagradi), za doseženih 99 točk pa je zlato in posebno nagrado za najboljšo izvedbo obvezne skladbe prejel tudi An Černe.

Med 19 klarinetisti, ki so v petih starostnih kategorijah tekmovali v Novi Gorici, je najvišjo oceno (99,33) dobila Samanta Škorja, dijakinja Gimnazije Koper.

V Tolminu se je v treh starostnih kategorijah preverilo enajst komornih skupin s trobili, z najvišjimi točkami (96,33) pa je blestel domači Trobilni kvartet pod vodstvom Matije Mlakarja.

19 saksofonistov in saksofonistk ter štiri oboistke so tekmovali v Idriji in za odlične nastope jim je žirija podelila kar 16 zlatih in sedem srebrnih priznanj. Med štirimi zlatimi oboistkami se z najvišjo oceno lahko pohvali Zala Glavač iz Postojne, med saksofonisti pa Maša Kržič iz Ajdovščine, ki je postala tudi najobetavnejša tekmovalka v najnižji kategoriji, Tim Božič iz Idrije in Jure Pahor iz Nova Gorice pa sta prejela tudi posebni priznanji za najboljšo izvedbo obvezne skladbe.

Zadnja tekmovalna dneva sta pripadla kar 48 primorskim pianistom, ki so v Novi Gorici svoje razkošno mladostno znanje predstavljali v šestih starostnih kategorijah. Posebnost primorskega tekmovanja je namreč kategorija začetnikov in organizatorji si že dlje prizadevajo, da bi jo uvedli tudi na državnem tekmovanju.

Da je težavnostna stopnja izrazito narasla (predvsem v 1. C kategoriji) in da se številni mladi pianisti občudujoče soočajo z zelo zahtevnim repertoarjem, so poudarili tudi vsi člani žirije, ki so podeli kar 27 zlatih in 20 srebrnih priznanj.

Največ točk, kar 99, je za izjemni nastop osvojila Nastasja Češnjevar Ušumović, najobetavnejša tekmovalka v najnižji kategoriji pa je postala Pavla Vezjak iz Gorice.

Posebna priznanja za najboljšo izvedbo skladbe slovenskega skladatelja - Nokturna, Drobtinic, Polžkovih sanj, Čebelic Bojana Glavine - pa so prejeli Eva Žagar, ki je tekmovala kot zasebnica, Nina Rupnik iz Pirana in Kristina Vuga iz Nove Gorice.

Vsi dobitniki zlatih priznanj se bodo v začetku marca lahko vnovič preizkusili na 45. državnem tekmovanju mladih glasbenikov Republike Slovenije, ki bo letos tretjič na primorskih glasbenih šolah.