Novice, članki in odmevi ...

KATERI MLADI GLASEBNIK GRE V KÖLN?
Leto 2015/2016  |  18.01.2016  |  Videno: 361133  |  A+ | a-
Primorske novice
Tekst: NR



Prihodnji četrtek, 28. januarja, bo znano, kdo bo zastopal Slovenijo na tekmovanju Evrovizijski mladi glasbenik 2016. Strokovna žirija je v finale uvrstila osem glasbenikov, eden od njih se bo za naziv potegoval 3. septembra v Kölnu.

V nacionalnem polfinalnem izboru, ki ga je v tem tednu priredilo uredništvo glasbenih in baletnih oddaj Televizije Slovenija, je tričlanska žirija, ki jo sestavlja Živa Ploj Peršuh, Mate Bekavac in Tomaž Lorenz, v finale povabila Izaka Hudnika (violončelo), Vilija Korošca (harmonika), Luka Miteva (fagot), Andreja Omejca (saksofon), Nikola Pajanoviča (violina), Bilko Peršič (harfa), Doroteo Senica (flavta) in Zalo Vidic (violončelo).

Vseh polfinalistov, ki so se s po dvema skladbama predstavili na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani, je bilo 20. Vsi so stari do 19 let.

Koga bomo 3. septembra poslali na tekmovanje v Köln, bo žirija razkrila 28. januarja. V Nemčiji se bo za naziv evrovizijski mladi glasbenik 2016 v dvodnevnem polfinalu najprej predstavilo vseh 14 nastopajočih, v finale pa bo vstopilo osem izstopajočih.

Tekmovanje za najboljšega mladega glasbenika, ki ga prireja Evropska radiodifuzna zveza (EBU), poteka vsaki dve leti od leta 1982 dalje. Slovenija na njem sodeluje od leta 1994. Najbolj uspešna slovenska udeleženka je bila flavtistka Eva Nina Kozmus, ki je leta 2010 zmagala. Zelo uspešna pa sta bila tudi pianist Urban Stanič z drugim mestom leta 2014 in violončelistka Karmen Pečar, ki je na istem tekmovanju leta 2002 osvojila 3. mesto.