Novice, članki in odmevi ...

KOPRSKA HARFISTKA MED NAJBOLJŠIMI TREMI
Leto 2015/2016  |  18.12.2015  |  Videno: 361131  |  A+ | a-
Primorske novice
Tekst: Reka Šav
Foto: Zdravko Primožič-FPA

 

Mednarodno tekmovanje v harfi v Izraelu je vsaka tri leta, ob koncu vsakega pa organizatorji objavijo štiriurni program za prihodnje tekmovanje, ki ga morajo obvladati tekmovalci.

Sedemčlanska komisija je letos na tekmovanje, ki je potekalo konec novembra in v začetku decembra - udeleženci ne smejo biti starejši od 36 let - sprejela 25 harfistov in harfistk. Tekmovanje poteka na izpadanje. V prvih dveh etapah se tekmovalci pomerijo v 45-minutnih solo koncertih, v tretji etapi izvedejo skladbo s komornim orkestrom, v četrti pa s simfoničnim orkestrom. Poleg zahtevnih priprav na izvedbo štiriurnega programa je tekmovanje tudi fizično naporno, je povedala Eva Tomšič. Zahtevno je bilo že pred nastopom v tretji etapi: “Tega programa še nisem igrala z godalnim kvartetom, vaja pa je trajala le eno uro in 20 minut.”

Pravi adrenalin pa je sledil v finalnem nastopu, saj je imela pred koncertom le eno vajo z orkestrom. Generalki je sledil koncert z orkestrom, ki je trajal pol ure, nato pa je bil na vrsti še solističen nastop. “Sploh se ne zavedaš, kaj si dal skozi, saj si fizično povsem izmučen. Noč po finalu nisem mogla spati, ker je telo tako preplavljeno z adrenalinom,” je povedala Eva Tomšič, ki se je igranja harfe začela učiti pri šestih letih na koprski glasbeni šoli pri  Lučki Joksić.

Nato je šolanje nadaljevala pri Anji Gaberc, od leta 2013 pa je študentka harfe pri Jani Bouškovi na Kraljevem konservatoriju v Bruslju v Belgiji. 5. februarja prihodnje leto bo imela koncert v ljubljanski Filharmoniji z orkestrom, kjer bodo izvedli skladbo, ki jo je igrala v finalu tekmovanja v Izraelu.