Novice, članki in odmevi ...

BIVŠI UČENCI KITARE ZVESTI GLASBENI ŠOLI
Leto 2015/2016  |  10.12.2015  |  Videno: 361323  |  A+ | a-
Tekst: Vanja Gregorič
Foto: Friderik King


Učitelji kitare so k sodelovanju povabili svoje bivše učence. Poudariti moramo, da to niso bivši učenci, ki so se odločili, da bodo glasbeno izobraževanje nadaljevali na umetniški gimnaziji in kitaro vadijo vsak dan. Govorimo o bivših učencih, ki svojo kitaro vzamejo v roke zgolj za zabavo ali v kakšnem bandu, kjer igrajo povsem drugačno zvrst glasbe, kot so jo pred leti spoznavali v glasbeni učilnici. Govorimo o bivših učencih, ki so pred letom ali dvema, ko so se od glasbene šole poslovili, slavnostno obljubili, da bodo še naprej igrali kitaro, pa naj bo ta klasična, akustična ali električna, da bodo mimo glasbene šole hodili spoštljivo in da bodo svoje otroke obvezno vpisali v glasbeno šolo na kitaro. Tako so smeli zapustiti glasbeno šolo. In zdaj so se spet vrnili.
 
 
Kar nekaj se jih je namreč povabilu svojih bivših učiteljev z veseljem odzvalo. Na oder so stopili tako kot takrat, ko so nastopali, ker so morali zaradi učnega programa in ker se to pač v glasbeni šoli počne. S kančkom zadrege, nekaj nerodnosti zaradi opletajoče kitare, ki vedno zadene kakšen vogal na poti do stola in pručke na odru, so z velikanskimi nasmehi stopili pred svojo zvesto publiko. Se okorno priklonili, potem pa so prsti spretno zaplesali po strunah. Program so izbrali v glaven sami, nekateri so se posvetovali z učitelji, eden pa se je opogumil in dve skladbi napisal kar sam. Govorimo o Roku Nardinu, ki se z glasbo, kljub temu, da ne obiskuje več glasbene šole in da se za umetniško gimnazijo ni odločil, ukvarja ves svoj prosti čas. Njegova strast je elektronska glasba, vendar je za to priložnost napisal skladbi, ki sta bili bolj klasične narave. V duu »Petrok« s Petrom Gregoričem sta zazveneli prav očarljivo. Kevin King in Maj Uran sta ponovno sestavila svoj dolgoletni duo »Zlati noht«, poleg njiju pa so v duih nastopili tudi Klemen Semelbauer in Jernej Sabadin ter Gregor Benčina in Mak Tepšić, ki oba še vedno aktivno sodelujeta tudi v kitarskem orkestru GŠ Koper. Kot solista pa sta koncert otvorila Gregor Benčina in Tommy Zanutto. Slednji je postregel s skladbo, ki je razkrila njegovo veliko strast do jazza. 

Nastop je zaokrožil Kitarski orkester Glasbene šole Koper pod mentorstvom Svetlina Markova, ki v svojih vrstah združuje tako sedanje kot tudi bivše učence glasbene šole.

 
Skratka, bilo je čarobno. Ne le zvesti poslušalci, tudi nastopajoči so bili z uro prijetne glasbe popeljani v preteklost, ko so bili še majhni in kitare velike. Tako smo bili priča smislu glasbene šole in truda njenih učiteljev, da bi postala glasba večna prijateljica njihovih učencev. Nastopajočim je uspelo  razbiti ukoreninjen mit, da se večina bivših učencev nerada vrača v glasbeno šolo, ko enkrat zapustijo njene prostore. In ne samo to. Dokazali so, da še vedno želijo ohraniti stik s šolo, učitelji, odrom in predvsem z glasbo. Dokazali so, da se je v glasbo mogoče zaljubiti, tudi če se z njo ukvarjaš zgolj ljubiteljsko.