Novice, članki in odmevi ...

ŠTEVILNI USPEHI MLADIH GLASBENIKOV GLASBENE ŠOLE KOPER
Leto 2011/2012  |  31.03.2012  |  Videno: 361115  |  A+ | a-
GLASILO MOK, marec 2012

V začetku decembra so se štiri učenke Glasbene šole Koper udeležile mednarodnega tekmovanja v Trstu, na katerem se je v petih kategorijah pomerilo 208 nadobudnih glasbenikov iz številnih držav.
V A-kategoriji, v kateri so se pomerili otroci do 10. leta starosti, sta se med 26 kandidati predstavili mladi pianistki Andreja Gregorič iz razreda prof. Selme Chicco Hajdin, ki je prejela 97 točk od 100-ih in
Katarina Peroša iz razreda prof. Aleksandre Češnjevar Glavina, ki pa je osvojila 96 točk. Obe sta se diplome in zlate medalje seveda zelo razveselili.
12-letna Teja Udovič Kovačič iz razreda prof. Selme Chicco Hajdin je nastopila v B-kategoriji, v kateri se je pomerilo kar 32 pianistov do 14. leta starosti. Teja se je z zelo zahtevnim programom in izjemnim umetniškim nastopom zelo izkazala, strokovna žirija ji je dodelila 98 točk in ji izročila prvo nagrado.
Med violinisti v B-kategoriji se je predstavila Ivana Kodarin Percan iz Pirana, iz razreda prof. Amande Vidic. Med 28 tekmovalci si je s suverenim nastopom prislužila 92 točk in tako prejela drugo nagrado.

Uspeh mladih pihalk

Prav tako sta bili konec novembra uspešni mladi pihalki, ki sta se na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani udeležili mednarodnega tekmovanja mladih pihalcev EMONA 2011.
Klarinetistka Samanta Škorja iz razreda prof. Karla Glavine (Glasbena šola Koper) je tekmovala v 1. kategoriji (do 14 let), Julija Vrabec iz razreda prof. Boruta Vatovca (Gimnazija Koper - umetniška smer) pa je tekmovala v 2. kategoriji (do 16 let), kjer je s tremi izjemnimi nastopi med 24 tekmovalci dosegla skupno 3. mesto.

Koprski uspeh v Beogradu
Tenorist Gregor Ravnik iz razreda prof. Tanje Grlica Glasbene šole Koper se je pomeril v predkategoriji z mladimi moškimi glasovi.  Z ario antico Tu ch`ai le penne in Tostijevo Serenado je ob klavirski spremljavi Suzane Zorko pokazal izredno moč lastne interpretacije in dobro obvladovanje vokalne tehnike. Strokovna žirija mu je z 90,66 točke dodelila 4. mesto in 1. nagrado.
Gregor Ravnik, sicer dijak 4. Ietnika Gimnazije Koper se je na tekmovanjih izkazal že leta 2010, ko je dosegel zlato priznanje in posebne nagrade na regijskem in državnem nivoju TEMSIG-a, ter marca 2011, ko je odlično nastopil na mednarodnem tekmovanju v Herceg Novem in dosegel 100 točk s posebno nagrado za obetavnega mladega pevca.