Novice, članki in odmevi ...

DOBITNIKI ZLATEGA VIOLINSKEGA KLJUČA GLASBENE ŠOLE KOPER V ŠOLSKEM LETU 2011/12
Leto 2011/2012  |  01.06.2012  |  Videno: 361376  |  A+ | a-
Piše: Vanja Gregorič

Glasbena šola Koper vsako leto podeli najvišje priznanje šole učencem, ki so ne le zadnje leto temveč v času svojega glasbenega izobraževanja v preteklih letih izjemno uspešno predstavljali šolo na različnih glasbenih prireditvah in glasbenih tekmovanjih doma in v tujini. Tudi letos je ravnatelj Iztok Babnik ob zaključku šolskega leta na zaključnem koncertu Glasbene šole Koper podelil priznanja kar štirim učencem, ki so vsak zase izjemni in so si s svojim trudom in predanostjo glasbi zaslužili zlati violinski ključ.

Prva med dobitniki priznanja Glasbene šole Koper je bila trinajstletna tolkalistka Agnese Federica Gobbi iz razreda Gorana Moskovskega, ki je prva v zgodovini Glasbene šole Koper na državnem tekmovanju TEMSIG 2008 prejela prvo nagrado, v naslednjih letih pa so sledile nagrade na številnih regijskih, državnih in mednarodnih tekmovanjih. Skupaj je prejela kar 4 prve in 2 drugi nagradi. Program, ki ga izvaja, je za njena leta izjemno zahteven in se ga učenci običajno učijo na srednji šoli oziroma na akademiji. Kljub mladosti je do sedaj veliko prispevala k promociji marimbe kot samostojnega koncertnega inštrumenta, ki je bil še pred kratkim na našem območju precej neznan  in ga predstavila na nastopih ne le v Sloveniji, ampak tudi v Italiji, Avstriji, Švici in Nemčiji. Agnese pa ni le solistka. Redno sodeluje tudi v komornih skupinah in šolskih orkestrih Glasbene šole Koper.
 

Drugi dobitnik priznanja je bil violinist Peter Lovšin, letošnji maturant Gimnazije Koper, ki zaključuje šolanje v razredu profesorja violine Bogomirja Petrača. V desetih letih se je Peter razvil v odličnega violinista, komornega in orkestrskega glasbenika. Kot solist je večkrat izvajal najzahtevnejšo violinsko literaturo, kot so violinski koncerti Mozarta, Mendelssohna, Brahmsa, Wieniawskega, Ravelov Cigan in Ciganske melodije Sarasateja. S šolskim orkestrom in Obalnim komornim orkestrom je kot solist zablestel z izvedbami Vivaldijevih, Corellijevih in Bachovih koncertov za violino in orkester. Pogosto pa se je za potrebe orkestra spoprijel tudi z violo. Kot violinist se je udeležil regijskih in državnih tekmovanjih, kjer je bil nagrajen z zlatimi in srebrnimi priznanji. Sedem let je sodeloval v godalnem kvartetu Glasbene šole Koper, ki je leta 2008 prejel posebno priznanje za najobetavnejšo komorno skupino v Sloveniji.



Kot tretji je zlati violinski ključ prejel tenorist Gregor Ravnik, tudi maturant Gimnazije Koper, ki je svojo glasbeno pot sprva posvetil klavirju v razredu profesoric Jasne Jerman in Selme Chicco Hajdin. Že kot pianist se je izkazal kot zelo uspešen, nadarjen in nasploh odličen učenec.


Vse svoje dojemanje in občutenje glasbe pa je Gregor v letih, ki so sledila, najbolj resnično izrazil s svojim glasom pri profesorici petja Tanji Grlica. Zaradi izjemnih glasbenih in vokalnih sposobnosti ter marljivosti je postal eden vodilnih pevcev v Mladinskem pevskem zboru Glasbene šole Koper pod vodstvom Maje Cilenšek, profesorice glasbe, ki je prejel številne odlične nagrade na državnih in mednarodnih tekmovanjih. Kot solist pa je s svojim izredno lepim tenorskim glasom navduševal na mednarodnih tekmovanjih, kjer je leta 2011 s svojim nastopom prepričal strokovno komisijo, ki mu je dodelila 100 točk.


Zadnja dobitnica priznanja Zlati violinski ključ Glasbene šole Koper je bila mlada pianistka Teja Udovič Kovačič. Sedaj dvanajstletna mlada glasbenica je svojo nadpovprečno glasbeno nadarjenost kazala že od začetka svojega šolanja, ko je že kot predšolska deklica s suverenostjo in lahkotnostjo izvajala zahtevnejše skladbice.


Kmalu je doma in v tujini navdušila in prepričala domače in mednarodne strokovne ocenjevalne komisije. Na številnih regijskih, državnih in mednarodnih tekmovanjih je prejela 5 zlatih priznanj in osvojila 11 prvih nagrad, med temi kar 8 absolutnih prvih mest. Dvakrat ji je strokovna žirija dodelila vseh 100 točk. Na zadnje si jih je prislužila letos marca na Regijskem tekmovanju mladih pianistov Primorske v Idriji. Komaj devetletna se je predstavila kot solistka z godalnim orkestrom »Vladimir Lovec« na osrednji slavnostni prireditvi ob 60. obletnici Glasbene šole Koper in ves avditorij navdušila z izvedbo zahtevnega Mozartovega koncerta za klavir in orkester. Sedaj zaključuje sedmo leto šolanja v razredu profesorice klavirja Selme Chicco Hajdin. Vendar pa Teja ni le pianistka. Pri osmih letih se je namreč odločila, da poskusi še z igranjem harmonike v razredu mag. Erike Udovič Kovačič. Seveda je izrazit Tejin talent privrel na plan tudi na tem glasbilu. Na državnih in mednarodnih tekmovanjih je prejela kar 7 absolutnih prvih nagrad, dve zlati plaketi in marca 2011 na državnem tekmovanju TEMSIG osvojila izjemnih 100 točk. Glasbena mladina Slovenije jo je novembra 2011 povabila k sodelovanju. Ob tej priložnosti je Teja nastopila kot solistka s simfoničnim orkestrom Slovenske filharmonije v veliki dvorani Cankarjevega doma.