Novice, članki in odmevi ...

DEKLICA, IZ KATERE IZVIRA ČISTA GLASBA
Leto 2011/2012  |  21.07.2012  |  Videno: 360902  |  A+ | a-

Primorske novice, sobota, 21. julija 2012
Majda Suša

Komaj dvanajstletna Teja Udovič Kovačič ima za seboj že sedem let glasbene šole, številne nagrade in solistične nastope. Ko je kot osemletna deklica nastopila na mednarodnem tekmovanju v Parizu, je član strokovne žirije Mikhail Voskresenski njen nastop pospremil z besedami: »Iz te punčke izvira čista glasba, prepričan sem, da bomo o njej še veliko slišali.«Že po telefonu ugotoviš, da je za zvonkim glasom vesel in energičen deklič. Dvanajstletna glasbenica Teja Udovič Kovačič je te dni z mlajšo sestrico preživljala počitnice pri stari mami na Kozini, sicer pa je doma na Škofijah. Sedmi razred devetletke je končala s samimi peticami, sicer pa med počitnicami bere, se igra s petletno sestrico in pomaga mami. 

V Glasbeno šolo v Kopru so jo starši vpisali pri petih letih. Njena mama je namreč tam učiteljica harmonike. Tudi njen oče je glasbeno izobražen, tako ne preseneča, da sta starša tako zgodaj prepoznala hčerkin talent, ko je še čisto majhna tipkala po klavirju.
»Imeli smo namreč pianino. Rada sem tipkala po njem in mama je opazila, da mi gre dobro, pa me je vpisala na glasbeno šolo v Kopru pri profesorici Selmi Chicco Hajdin, ki je še danes moja učiteljica.«
Za svoja leta izvaja Teja zelo zahteven repertoar, ki sega od virtuoznih kompozicij pa vse do liričnih skladb, kjer so kljub mladosti posebej razvidne njena čutna zrelost, tonska prefinjenost in muzikalnost.
»Trenutno vadim Chopina. Njegova glasba je zares zahtevna. A ga je mogoče igrati tudi počasi in zveni vseeno zelo lepo.«
Komaj devetletna se je predstavila kot solistka z godalnim orkestrom Vladimir Lovec na osrednji slavnostni prireditvi ob 60. Obletnici Glasbene šole Koper in ves avditorij navdušila z izvedbo zahtevnega Mozartovega koncerta za klavir in orkester. Za seboj ima prek sto javnih nastopov v Sloveniji in tujini. Kot pianistka se je udeležila številnih regijskih, državnih in mednarodnih tekmovanj, na katerih je prejela pet zlatih priznanj in osvojila 11 prvih nagrad, med temi kar osem absolutnih prvih mest. Dvakrat ji je strokovna žirija dodelila vseh 100 točk.
»Vadim zelo različno in toliko časa, da osvojim tisto, kar mi je naročila učiteljica. Nikoli ne gledam na uro.«
Vendar pa Teja ni le pianistka. Pri osmih letih se je namreč odločila, da poskusi še z igranjem harmonike v razredu mag. Erike Udovič Kovačič. Seveda je izrazit Tejin talent privrel na plan tudi na tem glasbilu. Z občutkom za ton in vodenje meha ter s prefinjenostjo v izražanju je s harmoniko vedno znova navdušila domače in tuje strokovnjake. Na državnih in mednarodnih tekmovanjih je prejela kar sedem absolutnih prvih nagrad, dve zlati plaketi in marca 2011 na državnem tekmovanju Temsig osvojila izjemnih 100 točk. Novembra 2011 je na povabilo Glasbene mladine Slovenije nastopila kot solistka s simhoničnim orkestrom Slovenske filharmonije v veliki dvorani Cankarjevega doma.
»Rada imam oba inštrumenta, a ker sem začela najprej igrati klavir, ima ta inštrument nekaj prednosti. Harmonika mi daje možnosti, da ustvarjam zvok z mehom, klavir pa ima druge lepe lastnosti,« nam je Teja, kise bo z novim šolskim letom začela pripravljati na državno prvenstvo.