Novice, članki in odmevi ...

ZLATI VIOLINSKI KLJUČ GLASBENE ŠOLE PIRAN ZA ŠOLSKO LETO 2011/12 JE DOBIL IVAN LOBODA
Leto 2011/2012  |  31.08.2012  |  Videno: 361226  |  A+ | a-
Solni cvet, avgust 2012
Piše: Danijela Terbižan

Ivan je svojo glasbeno pot začel pred deseti mi leti na GŠ Piran. Ustvarjanje skozi klavirski zvok mu je bilo vedno izziv, tako kot je bil tudi sam izziv svojim učiteljem glasbe. Njegov nemirni duh, upiranje pravilom in izogibanje dolgočasnemu procesu ponavljanj so večkrat zahtevali najrazličnejše "pedagoške metode" ter preizkušali potrpljenje tako učiteljev kot tudi njegovih staršev. Ivan je namreč vadil, kar in kadar je sam želel; zaradi skladbe, ki mu je bila ustvarjalni izziv, in ne ker bi želel biti priden ali ker tako določa učni načrt. Hkrati pa so bili v procesu njegovega glasbenega dozorevanja vedno prisotni tako ustvarjalna radovednost in navdušenje nad določeno skladbo kot tudi želja, da svoje navdušenje prenese na poslušalce in spodbudi ustvarjalnost tudi pri svojem učitelju. Kmalu so se pokazali tudi uspehi na tekmovanjih, predvsem na takih s prostim programom.
Po komaj enem letu igranja na klavir se je udeležil Mednarodnega tekmovanja "Paolo Spincich" v Trstu, kjer je prejel absolutno prvo nagrado in ob tem svoj prvi glasbeni zaslužek.
Sledila so leta dozorevanja in velikega števila nastopov na revijah glasbenih šol, klavirskih srečanjih ZPGŠ in za Občino Piran. Redno je nastopal, ko se je šola predstavljala na pomembnejših zunaj šolskih ali zaključnih nastopih s svojimi najboljšimi učenci, na gostovanju v Španiji in na EPTl Slovenije. Dvakrat je uspešno tekmoval na Primorskem tekmovanju pianistov v Postojni in na Vrhniki ter ponovno na mednarodnem tekmovanju "Paolo Spincich" v Trstu. Zanimiva je anekdota s tega tekmovanja: Kot je bilo že prej omenjeno, je Ivan že od malih nog kazal vsaj blagi odpor do utrjevanja snovi in izdelovanja vsakršnega tekmovalnega programa, kljub temu da ga je uspeh vseeno zanimal. Pred razglasitvijo rezultatov mu je učiteljica Aleksandra Češnjevar Glavina v pedagoški poduk rekla, naj vpraša tistega, ki bo prvonagrajenec, koliko časa dnevno vadi, in naj šele takrat razmišlja o uspehih na tekmovanjih. Na tem tekmovanju je Ivan v močni mednarodni konkurenci med 28 tekmovalci ponovno prejel absolutno prvo nagrado, igral je na zaključnem koncertu prvonagrajencev v dvorani Tripkovich v Trstu pred 500 poslušalci in dobil denarno nagrado. Toliko o pedagoškem poduku ... Komisija je nagradila prav njegov močan osebni pečat in individualnost, ki sta prispevala k zanimivosti umetniškega dela.
Svojo potrebo po glasbenem izražanju je Ivan eno leto nadgrajeval tudi skozi komorno muziciranje v triu z violinistko Ivano Percan Kodarin in klarinetistko Martino Pakin v razredu učitelja Bojana Glavine. Po končani osnovni šoli se je Ivan odločil nadaljevati šolanje na srednji stopnji na dveh umetniških smereh Gimnazije Koper: likovni in glasbeni. Slednjo je po enem letu zapustil, ni pa hotel zapustiti klavirja, zato je nadaljeval šolanje ponovno na Glasbeni šoli Piran, kjer letos zaključuje 7. razred. Zaradi ljubezni do glasbe, ki kljub potezam njegovega značaja ali pa prav zaradi njih v desetih letih ni usahnila, zaradi uspehov na glasbenem področju, ki jih je kljub vsemu dosegal, in predvsem zaradi izvedb skladb, ki so se vtisnile v spomin marsikateremu poslušalcu, podeljuje učiteljski zbor Glasbene šole Piran Ivanu Lobodi zlati violinski ključ za šolsko leto 2011/12.