Novice, članki in odmevi ...

KONCERT TRIA SIJoline
Leto 2011/2012  |  31.08.2012  |  Videno: 360916  |  A+ | a-
Solni cvet, avgust 2012
Piše: Bojan Glavina

Konec maja smo v sproščenem ambientu Kavarne Rezidenca Park v Luciji lahko prisluhnili celovečernemu koncertu Tria SIJoline iz piranske glasbene šole, ki je nastopil v zasedbi: Ivana Percan Kodarin - violina; Julija Henigman - violina, viola; Bojan Glavina - klavir.
Komorno muziciranje je sicer najbolj žlahtna oblika glasbenega poustvarjanja, v katerem so vsi člani skupine enakovredni in se dopolnjujejo ter usklajujejo v doživljanju in izražanju glasbenih idej. Posebnost koncertnega programa je ta, da jim je uspelo pripraviti in predstaviti izključno skladbe in priredbe, ki so nastale zanje in so (nekatere) objavljene v notni zbirki "Dih pomladi". Trio je nastal pred nekaj leti, takrat v zasedbi s pianistom Ivanom Lobodo in klarinetistko Martino Fakin. Kasneje je Ivana pri klavirju zamenjala Serena Buremi, zatem pa še Sara Jelenič, vseskozi pa je njihov mentor prof. Bojan Glavina. Violinistki Ivana in Julija sta sicer učenki prof. Amande Vidic, šolanje pa bosta nadaljevali v Ljubljani (Ivana na Konservatoriju za glasbo in balet) in v Mariboru (Julija na Medicinski fakulteti).
Iz prej omenjene zbirke, ki jo je v sodelovanju z GŠ Koper izdala idrijska Založba Bogataj (omeniti velja, da je zbirki priložen CD s posnetki, ki jih izvajajo profesorji GŠ Piran Amanda Vidic, Robert Stanič in Aleksandra Češnjevar Glavina), je trio izvedel štiri skladbe: »Večerni mir« J. Skalickega, »Melodijo iz filma Most na reki Kwai« M. Arnolda, »Koračnico škotskih piskačev« A. Rowleya in slovensko ljudsko »Kje so tiste stezice« . Poleg naštetih uspešnic so na koncertu zazveneli še trije valčki skladateljev Poulenca, Horichta in Hačaturjana, Telemannov »Vivace«, McDowellova »Ameriška pesem« ter tri skladbe B. Glavine: »Jutranja melodija«, »Pogled skozi ključavnico« in »Romanca«.
Za posebno »glasbeno poslastico« sta poskrbeli obe violinistki, skupaj s kitarsko spremljavo učitelja Sama Turka - s temperamentno izvedbo »Ciganskih pesmi«. Kvaliteten in prijeten večer sta popestrili tudi gostji - dve izvrstni mladi pianistki - Tiara Stergulc, ki je zaigrala svečani »Preludij« S. Hellerja, Dea Kolenc pa priljubljeni »Pohod škratov« E. Griega. Majhno presenečenje je bil tudi nastop Ivane, tokrat je na klavirju občuteno izvedla »Melanholični valček« V. Rebikova.
Številno občinstvo je z velikimi aplavzi nagradilo vse nastopajoče, ki so ustvarili nevsakdanje prisrčen in bogat glasbeni večer.