Novice, članki in odmevi ...

NOVI USPEHI MLADIH PIRANSKIH PIANISTOV
Leto 2011/2012  |  31.08.2012  |  Videno: 361213  |  A+ | a-
Solni cvet, avgust 2012
Piše: Bojan Glavina

Mednarodnega Koroškega tekmovanja, ki ga je konec maja organizirala Glasbena šola Radlje ob Dravi, se je letos udeležilo kar 155 solistov in 15 klavirskih duov, prišli pa so iz Avstrije, Hrvaške, ltalije, Srbije in Slovenije. V takšni močni konkurenci se je ponovno izvrstno izkazalo tudi šest učencev piranske glasbene šole.
Največji uspeh je dosegla Tiara Stergulc, ki ji je tričlanska mednarodna komisija podelila zlato nagrado in absolutno prvo mesto med dvajsetimi tekmovalci v njeni kategoriji, poleg tega pa je prejela še posebno nagrado (razpisano ob 200-letnici rojstva skladatelja C. Debussyja) za izvedbo Debussyjeve skladbe »Uspavanka slončku« ter nastopila na zaključnem koncertu nagrajencev.
Odličen vtis so pustili tudi ostali piranski tekmovalci. Najmlajša Nina Rupnik v 2. kategoriji z zlato nagrado (5. mesto med 26-imi),Tadej Sivić z zlato (5. mesto med 20-imi) in Rea Štrukelj Pahović /7. mesto) s srebrno nagrado – oba v 4. kategoriji, Dea Kolenc s srebrno (6. mesto med 20-imi v 5. Kategoriji) ter Matija Gorela z zlato nagrado in 2. mestom v 6. Kategoriji, ki je bil z Bartokovo skladbo »Ples v bolgarskem ritmu« tudi izbran za koncert nagrajencev.
Mentor vseh naštetih učencev je prof. Bojan Glavina, ki je bil na tekmovanju zastopan tudi kot skladetelj. Med posebnimi nagradami za najboljšo izvedbo skladbe slovenskega skladatelja sta tudi dve njegovi skladbi: »Igrica« za klavir štiriročno (nagrajen duo iz Tržiča), ter »Spomin v modrem« (nagrajena Lana Jurinić iz Zagreba) 
Uspeh Pirančanov je toliko večji, če vemo, da že vrsto let kot edini izmed šestdesetih glasbenih šol v Sloveniji še vedno nimajo svoje dvorane za nastope in s tem nujnega in prepotrebnega pogoja za razvoj ter priprave na tovrstna tekmovanja.
Sicer pa je tridnevni »klavirski praznik« v Radljah ob Dravi potekal organizacijsko brezhibno in v – čeprav tekmovalnem – izredno pozitivnem vzdušju.
Naj zaključimo z mislimi iz uvoda v programsko knjižico tekmovanja: »… Z zvokom lahko ustvarjamo nešteto oblik, misli, idej. In kaj drugega je ustvarjanje kot radost in veselje do življenja? ... Najboljši ustvarjalci so otroci. Skupno poglabljanje učenca in učitelja v glasbene vsebine, opazovanje in poustvarjanje vseskozi novih zvočnih utrinkov in pripovedi v neštetih glasbenih svetovih, je neprecenljiva glasbena izkušnja,  ki lahko obogati tako otroka kot tudi odraslega. Tako se nam ponuja tisto najlepše, kar je možno doživeti v glasbeno pedagoškem poklicu: skupno doživljanje in razumevanje Glasbe in Umetnosti."
P. S.: Še ena posebnost: V zadnjih treh letih so piranski učenci klavirja na slovenskih in mednarodnih klavirskih tekmovanjih »nabrali« skupno že čez 50 udeležb in prav vsi so osvojili bodisi 1 ., 2. ali 3. nagrado ter zlate, srebrne ali bronaste plakete! Tudi po tem je Piran edinstven v slovenskem prostoru.