Novice, članki in odmevi ...

V PREPLETU KLASIKE IN JAZZA
Leto 2012/2013  |  18.10.2012  |  Videno: 360649  |  A+ | a-
PRIMORSKE NOVICE, četrtek, 18. oktobra 2012
Branka Kljun, Radio Koper

Luka Ruben Batista izhaja iz glasbene družine, po očetu Vladu Batisti, znanemu obalnemu jazz glasbeniku, je podedoval  ljubezen do te glasbene zvrsti, čeprav je ta prišla do izraza šele v zadnjem času.
Na koprsko umetniško gimnazijo se je po osnovni šoli vpisal z namenom, da bi postal klasični kitarist. Zanimivo je to, da se Luka nikoli ni odločil, da bi svoje sposobnosti kitarista preveril na kakem tekmovanju. Splet okoliščin ga je ob prihodu na Umetniško gimnazijo zapeljal tudi v kompozicijske vode. Pri tem mu je z nasveti in spodbudami pomagal prof. Ambrož Čopi, sicer profesor solffeggia na tej šoli. Spodbudil ga je, da je dve svoji deli predstavil na Bienalu sodobne glasbe 2010 v Kopru; strokovna žirija, ki so jo sestavljali ugledni domači in tuji komponisti (Fabio Nieder, Uroš Rojko in še nekateri), mu je podelila posebno nagrado za najobetavnejšega mladega skladatelja. Nagrada pa je vplivala na to, da je se poglobil raziskovanja in študij sodobne ustvarjalnosti. Njegova želja in ambicija je, da bi potem, ko bo pridobil dovolj znanja in se bo lahko deklariral za skladatelja, poskušal združevati področje sodobne klasične glasbe in sodobnega jazza. Prepričan je, da je ločnica med obema tako tanka, da bi jo bilo mogoče tudi zabrisati.
Spomladi letos je dokončal zadnjo skladbo za kitaro z naslovom HD 85512 B. Poznavalci astronomije bodo vedeli, da je to oznaka novega planeta, ki so ga odkrili pred časom. Naslov z glasbeno vsebino skladbe nima prav velike zveze, gre bolj za nekakšen zvočni učinek samega imena. Luka pravi, da je delo napisal zase, saj je moral na maturitetnem nastopu izvajati poleg velikanov kitarske glasbe tudi delo sodobnega slovenskega avtorja. To se mu je zdela lepa priložnost, da napiše nekaj »sebi na kožo«.
Luka se trenutno pripravlja na sprejemne izpite iz jazz kitare. Pravi, da bo poskusil na več koncih, saj je trenutno v Evropi veliko dobrih možnosti, po drugi strani pa odraslo ugotavlja, da je dobro imeti več odprtih opcij. Poskusil bo v Lozani, Berlinu, Gradcu, Kölnu in v Amsterdamu. Vse te akademije so odlične, povsod poučujejo zelo dobri profesorji.
In kaj počne, ko se ne ukvarja z glasbo? »Že v sedmem ali osmem razredu osnovne šole sem razmišljal o tem, ali bi se podal v glasbo ali pa bi se ukvarjal z računalniki, s programiranjem ali pa z oblikovanjem. Vse to me še vedno zanima. Včasih zelo veliko časa porabim za raziskovanje tega področja in še vedno ne izključujem možnosti, da bi se s tem še bolj poglobljeno ukvarjal – vsekakor pa bi želel tudi to področje povezati z glasbo.«

Rubriko Primorski glasbeni talenti pripravljamo v sodelovanju z Radiem Koper. V njej namenjamo prostor mladim primorskim glasbenikom, ki se ukvarjajo s klasično glasbo in pri svojem delu dosegajo vidne uspehe doma in v tujini.  V tokratni oddaji bodo gostili kitarista Luko Rubna Batista, maturanta koprske Umetniške gimnazije. V oddaji bo mogoče slišati tudi tri njegove skladbe, ki so nastale pod mentorstvom prof. Ambroža Čopija in sicer HD 85512 B za kitaro v izvedbi avtorja, Dimenzije za oboo solo v izvedbi Debore Malnar in Poglede za flavto in kitaro v izvedbi Ane Dadič in Luke Batiste.