Novice, članki in odmevi ...

DEBUSSY – ILUZIJA ZVOKA
Leto 2012/2013  |  17.11.2012  |  Videno: 360753  |  A+ | a-
Vanja Gregorič

V preteklem tednu je v koncertni dvorani Glasbene šole Koper kar dvakrat zazvenela glasba impresionista Claudea Debbusyja. Učitelji klavirskega aktiva so s svojimi učenci želeli s posebnim multimedijskim koncertom obeležiti 150 obletnico skladateljevega rojstva.

Prvi koncert je bil posvečen le Claudeu Debbusyju, na drugem pa smo uvodoma lahko slišali tudi klavirske skladbice francoskega skladatelja Jacquesa Iberta, ki so jih z veliko mero samozavesti predstavili učenci Glasbene šole Koper, podružnice Izola in podružnice Piran.

V projektu, katerega idejni in organizacijski vodja je bil Nelfi Paliska, učitelj klavirja na izolski glasbeni šoli, smo poslušalci lahko za nekaj trenutkov občutili barvne zvočne odtenke in nizanje glasbenih idej francoskega skladatelja, ki je ustvarjal v času, ko je Evropa uživala mir in splošno blaginjo. To je bilo obdobje imenovano »belle epoque« - lepa doba. Evropo so iz dneva v dan preplavljali novi tehnološki izumi, napredne ideje, najrazličnejše oblike zabave za množice ljudi in eksplozije ustvarjalnih idej v slikarski in glasbeni umetnosti.
 

Vse to je Paliska izjemno premišljeno in z veliko mero občutka za gledalca in poslušalca predstavil s filmom o Claudeu Debbusyju, kjer smo lahko občudovali igro barv in svetlobe najodmevnejših imen v impresionističnem slikarstvu, hkrati pa prisluhnili izbranim odlomkom glasbenih del, ki so pričarali trenutek, vtis in impresijo.
 
 
V nadaljevanju večera so mladi pianisti, dijaki Umetniške gimnazije Koper, nastopili z izborom skladb iz Debbusyjevih Preludijev. Preko belih in črnih tipk so zazvenele skladbe, s katerimi so dijaki predstavili glasbeni impresionizem v njegovi pravi podobi, z zabrisanimi glasbenimi linijami in z nizanjem številnih zvočnih barv.  Ob vsaki skladbi smo bili priča tudi odlomkom iz izbranih filmov, ki so z vsebino in z barvami še dodatno podprli ustvarjeno vzdušje.
Projekt so koprski učenci in učitelji predstavili tudi na 12. slovenskih klavirskih dnevih, ki so v organizaciji EPTE letos potekali na Glasbeni šoli v Postojni od 16. do 18. novembra 2012. Poleg projekta »Debussy – iluzija zvoka«, so našo šolo zastopali še drugi prispevki naših učiteljev. Med njimi je Selma Chicco Hajdin sodelovala na okrogli mizi »Vadenje… motivacija… navdih…«. Bojan Glavina je predstavil svojo novo zbirko skladb »Glasba letnih časov« za klavir štiriročno. Valentina Češnjevar pa je s predavanjem »Učinkoviti postopki hitrega obvladovanja klavirskega notnega zapisa« predstavila knjigo »Osnove vadenja« (Chuan C. Changa).