Novice, članki in odmevi ...

VSAKO TEKMOVANJE JE NOV ZAČETEK
Leto 2012/2013  |  24.01.2013  |  Videno: 361068  |  A+ | a-
PRIMORSKE NOVICE, četrtek, 24. 1. 2013
Branka Kljun, Radio Koper


Konec lanskega in v začetku Ietošnjega leta je imel več pomembnih nastopov, najpomembnejši je bil tisti na 17. Mednarodnem kitarskem festivalu v Pordenonu. Jako Kluna je na svoj festival povabil profesor Paolo Pegoraro, priznani italijanski kitarist, ki od lanskega šolskega leta  poučuje tudi na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost v Gradcu.
»Prav profesor Pegorago je razlog, da sem danes študent 2. Letnika graške univerze. Pri njem sem že kot dijak koprske umetniške gimnazije sodeloval na več mojstrskih tečajih. Zelo dobro sva se ujela. Občudujem njegovo neverjetno razgledanost, njegova razmišljanja o glasbi me fascinirajo, obenem pa je zelo preprost in iskren človek,« je o svojem sedanjem profesorju povedal Jaka Klun, mladi kitarist iz Izole.
Jaka je bil že kot učenec oziroma dijak izredno uspešen kitarist. Pod mentorstvom Tanje Brecelj se je tekmovanj udeleževal že od desetega leta in skorajda praviloma osvajal nagrade. Na zadnjih dveh tekmovanjih TEMSIG je osvojil zlati priznanji in prvi nagradi, kar je – to bodo poznavalci potrdili – izjemen dosežek, še zlasti če vemo, kako zahtevno je naše državno tekmovanje in kako stresno je tekmovati kot solist.
»Ja, tekmovanja so res nekaj stresnega, imajo pa tudi veliko pozitivnega, še zlasti v smislu nabiranja izkušenj, ki ti prav pridejo, ko se znajdeš na odru sam s svojim instrumentom. Res, ne gre vedno vse po sreči, vendar tudi to sodi k nabiranju izkušenj. Vsak koncert, vsako tekmovanje je nov začetek – če si lani zmagal, še ne pomeni, da boš tudi letos. Takoj po tekmovanju ti običajno na misel prihajajo samo napake in si jezen sam nase, ko greš na naslednje tekmovanje, pa vidiš, kaj ti je vse prejšnje prineslo dobrega,« pojasnjuje Jaka.
Prejšnji mesec smo ga lahko slišali v Ljubljani v okviru cikla Glasbene mladine ljubljanske Mladi mladim in v Kopru na koncertu kitaristov v okviru koncertnega cikla Vivace Društva prijateljev glasbe. Predstavil se je z znamenito Rossiniano Maura Giulianija, ki je eno od ključnih del v literaturi za klasično kitaro. Domala vsi veliki kitaristi imajo to delo v svojem repertoarju. »Giuliani jo je napisal na teme Rossinijevih arij, ki jih je po svoje obdelal in jim dodal kitarsko virtuoznost. Res je zelo zahtevna, z njo kot kitarist ogromno pridobiš, tako tehnično kot muzikalno. Ko jo imaš v repertoarju, lahko rečeš, da imaš dobršen del kitarske literature osvojen.«
Jaka se je kot dijak ukvarjal tudi s komponiranjem in zborovskim petjem. »Zdaj sem te aktivnosti odložil na stran in se v celoti posvetil kitari,« pravi. Študijske obveznosti na univerzi, med katere uvršča tudi obiske koncertov in operne hiše, mu dodobra zapolnjujejo delovni dan. Skladba za mešani zbor, ki jo je začel pisati kot maturant, je ostala za zdaj nedokončana.