Novice, članki in odmevi ...

VRHUNEC V KRALJESTVU ČRNO-BELIH TIPK
Leto 2012/2013  |  04.03.2013  |  Videno: 361067  |  A+ | a-
PRIMORSKE NOVICE, ponedeljek, 4. 3. 2013
Lea Hedžet, Radio Koper


V Regijsko tekmovanje mladih glasbenikov Primorske, ki so se ga od 13. do 20. februarja v prostorih glasbenih šol Sežana, Koper in Postojna udeležile vse primorske glasbene šole, tudi tržaška Glasbena matica in Slovenski center za glasbeno vzgojo Emil Komel iz Gorice, pa je največ uspeha prineslo dvema mladima koprskima pianistoma, Teji-Udovič Kovačič in Vidu Ibicu, ki sta prejela maksimalno število, sto točk.

Med solopevci pogrešajo mlajše
Med solopevci se je najbolje odrezal David Čadež, ki že študira na Akademiji za glasbo, pri profesorici  Pii Brodnik. Od ostalih zmagovalcev svojih kategorij pa se je najvišje uvrstil Gregor Ravnik, učenec  Tanje Grlica na koprski glasbeni šoli. Predsednica žirije Teja Saksida je poudarila, da pogreša več mlajših udeležencev predvsem pa, da bi se učenci bolj zgodaj odločali za študij petja in za pevsko kariero, ki na račun zborov na slovenskem ostaja nekako v ozadju.

Veliko talentov med flavtisti
Tekmovanja v flavti in oboi se je udeležilo 22 flavtistk in en sam flavtist, devet oboistk ter ena tekmovalka na kljunasti flavti. Strokovni komisiji, ki sta ju vodila Nataša Puconja in Zoran Mitev, je flavtistom podelila 15, oboistkam pa pet zlatih priznanj. Zlata je bila tudi edina udeleženka tekmovanja v kljunasti flavti, ki jo na Glasbeni šoli Koper uči Dušan Kitić, Ana Krušec Birsa. Posebni nagradi za najvišje doseženo število točk v disciplini sta prejeli flavtistka Alja Boštjančič, učenka Adnana Zubčevića na Glasbeni šoli Ilirska Bistrica in oboistka Hajrija Husejnović iz Tolmina, učenka Ane Leban, ki je poleg vloge učiteljice z največ zlatimi priznanji pri vseh svojih učenkah odigrala tudi vlogo korepetitorke. Po mnenju predsednikov žirij je na Primorskem med flavtisti veliko talentom ki lahko posegajo po najvišjih mestih tudi na državnem tekmovanju, saj njihova kakovost iz leta v leto raste, medtem ko je pri oboah letos raven nekoliko nižja kot v ostalih regijah. Razveseljivo pa je, da je na oboi vse več mlajših učencev in da se iz nekdanjih učencev že razvija odličen pedagoški kader.

Napredek pianistične šole
Tekmovalni dan, namenjen klavirju, je pričaral vrhunec. V kraljestvu črno-belih tipk so med 39 mladih mojstrov razdelili 24 zlatih priznanj in kar dvema nagrajencema dodelili maksimalno število točk. Magičnih sto točk sta prejela gojenca Glasbene šole Koper, 13-letna Teja Udovič Kovačič iz razreda Selme Chicco Haidin in 11-letni Vid Ibic iz razreda Valentine Češnjevar, ki je žirijo še posebej ,očarala z najvišje ocenjenimi učenci v treh kategorijah. Med zmagovalci je bila tudi Vidova sestra Maja Ibic in komaj 8-letna Nastasja Češnjevar Ušumović. Predsednica žirije Alenka Dekleva je poudarila, da je ta napredek pianistične šole zagotovo plod skupnega dela, ki ga Primorcem omogoča Zveza: »Pozna se, da med seboj sodelujejo, da se med njimi mnenja krešejo, in da se vedno znova učijo.«

Klarinetisti lahko posežejo visoko
Sklepne takte letošnjega regijskega tekmovanja so zaigrali klarineti in saksofoni. 19 prvih in 14 drugih je prišlo z desetih primorskih šol, tudi z godbeniških šol Vogrsko in Brkinska godba 2000. Posebnih priznanj in najvišjih ocen je bil deležen klarinetist Matej Paškvan, učenec Branislava Trifkovića na Glasbeni šoli Ajdovščina. Le ena točka mu je zmanjkala do absolutne stotice. Žiriji, ki je podelila devet zlatih priznanj, je predsedovala Metka Pupis, ki je prepričana, da lahko Primorci tudi na državnem tekmovanju pričakujemo nekaj najvičjih uvrstitev. Med pedagogi sta se izvrstno izkazala še Aleš Grosek s koprske šole z zmagama Maje Pamič in Gašperja Jermana ter Novogoričan Sandi Vrabec, aktiven tudi na tekmovanju saksofonov. Med njimi je bil najuspešnejši učitelj Ivor Reljič s kar tremi »zlatimi« učenci iz Glasbene šole Nova Gorica; Jure Pahor in Celeste Sanja Smareglia pa sta bila tudi zmagovalca svojih kategorij. Sicer pa je žirija podelila kar deset zlatih priznanj, ki bodo po besedah predsednika Mitje Žerjala omogočila čim več učencem in učiteljem iz te regije, da slišijo svoje  sovrstnike, in da se pogovorijo s svojimi kolegi na državni ravni, pa čeprav bodo uvrstitve nekoliko nižje kot pred tremi leti.

Glasba jim prinaša neizmerno zadovoljstvo

Diatonične harmonike in komorne skupine s trobili zaradi majhnega števila prijav na Primorskem niso imele svojih tekmovanj, zato so se pridružile tekmovalcem v Mariboru in Velenju, kjer so vsi Primorci prejeli zlata priznanja: Kvartet trobil iz Nove Gorice, sežanski Trio trobent ter učenca Zorana Lupinca na Glasbeni šoli Ilirska Bistrica, Anže Počkar in Miha Germek Seražin, ki sta celo pometla s konkurenco v svojih kategorijah.
Prav vsi sodelujoči glasbeniki si zaslužijo vse čestitke! A med vsemi uspehi in priznanji je najlepša nagrada stavek, ki smo ga letos kar večkrat slišali iz ust mladih tekmovalcev: da jim kljub vsem naporom - In verjemite, teh ni malo! - glasba prinaša neizmerno srečo in  zadovoljstvo.