Novice, članki in odmevi ...

MINIATURE SO NAVDUŠILE
Leto 2012/2013  |  11.04.2013  |  Videno: 361073  |  A+ | a-
Primorske novice, četrtek, 11. 4. 2013
TOMO ŠAJN


Bistriško glasbeno občinstvo, žal tudi tokrat maloštevilno, je imelo priložnost spremljati klavirski recital pianista in skladatelja, rojaka Bojana Glavine, ki je navdušil s koncertom svojih skladb s skupnim naslovom Miniature.
V dvorani, bolje rečeno dvoranici glasbene šole, se je Bojan Glavina po nekaj letih premora spet predstavil bistriškemu občinstvu. Tokrat je v skoraj poldrugo uro trajajočem recitalu ponovno potrdil, da ni le vse bolj uveljavljeni skladatelj, pač pa ostaja izvrsten klavirski interpret. Gosta je pozdravil Laszlo Balazs, ravnatelj šole in občinstvo spomnil, da je Glavina začel svojo glasbeno pot v rodni Ilirski Bistrici, kjer je po končanem študiju na Akademiji za glasbo v Ljubljani več let tudi poučeval.
Želja po napredovanju in uveljavljanju v razvitejši glasbeni sredini ga je zanesla v slovensko Istro, kjer je že vrsto let prepoznaven kot odličen glasbeni pedagog in vse bolj tudi kot skladatelj klavirske, pa tudi orkestralne glasbe. Bistriški nastop je namreč opravil le dan potem, ko so v koprskem gledališču ob praznovanju 50-letnice Društva prijateljev glasbe krstili njegovo polurno skladbo Angeli v štirih stavkih za zbor in orkester, na besedilo Toneta Pavčka.
Glavina se je klavirsko suvereno in prepričljivo sprehodil po svojem, domala dvajsetletnem opusu skladb za klavir. Najprej s Krajšimi skladbami, ki so nastale v letu 1993/94, do impresivne Fantazije pozabljenih časov, ki nosi letnico 2012, in s katero je še posebej navdušil poslušalce. “V klavirskih skladbah, intimnih kompozicijah, je vtkanih 20 let mojega raziskovanja zvokov. Skladbe so napisane v različnih stilih, saj glasba vedno kroži od enega do drugega in se vrne na svoje izhodišče,” je nagovoril poslušalce in dodal, da se ne želi prepuščati predalčkanju, v katerega muzikologi radi postavljajo skladatelje.
Kot smo lahko prebrali v koncertnem listu, ki ga je pripravil sam, je mnoge od svojih klavirskih del, med njimi tudi nagrajenih, posvetil svojim učenkam iz obalnih glasbenih šol.
Za dodatek pa je zaigral krajši valček, posvečen pokojni mami Saški Glavina, učiteljici klavirja na bistriški glasbeni šoli. Recital je spremljalo zelo skromno število poslušalcev, verjetno tudi zaradi nekoliko slabše obveščenosti. Pa tudi sicer se bistriško glasbeno občinstvo, če ga sploh kaj je, zelo slabo odziva na redke vrhunske nastope.
TOMO ŠAJN