Novice, članki in odmevi ...

»GLASBA BO GOTOVO MOJA PRIHODNOST«
Leto 2012/2013  |  09.05.2013  |  Videno: 361323  |  A+ | a-
Primorske novice, četrtek, 9. 5. 2013
Branka Kljun, Radio Koper

Prva nagrada na našem nacionalnem tekmovanju je cenjen in prestižen dosežek, vrednejši od marsikaterega mednarodnega tekmovalnega dosežka; kriteriji na tem tekmovanju so namreč izjemno strogi.
Samanta Škorja je dvakratna prvonagrajenka TEMSIG-a, prvič je najvišjo nagrado prejela že pred tremi leti, ko ji je bilo trinajst let in je bila še učenka profesorja Karla Glavine na nižji glasbeni šoli. Temu je sledilo še nekaj tekmovalnih uspehov na regijskih in mednarodnih tekmovanjih, solistično in v komorni zasedbi. »Dosežke prinese pravilno vadenje in to, da daš v glasbo, ki jo igraš, tudi delček sebe. Seveda je pomembno tudi to, da imaš 'svoj dan', potem je tudi treme manj,« pravi Samanta.
Samanta izhaja iz glasbene družine, v kateri kar trije člani sodelujejo v pihalnem orkestru: oče igra tubo, njena starejša sestra pa je klarinetistka. »Ker sem želela sama sodelovati v orkestru, sem se pri osmih letih odločala med pihalnimi instrumenti, nono je navijal za klarinet in tako sem se odločila za to glasbilo,« pripoveduje o svojih glasbenih začetkih 16-letna Samanta, ki se klarinetu posveča že osmo leto.
Umetniška gimnazija, na katero se je vpisala lani, je, kot pravi, dokaj zahtevna, vendar pa zagotovo prava izbira. Zadovoljna je s profesorji in s predmeti. Čeprav se pouk nemalokrat razvleče na ves dan, in temu sledita še vadenje instrumenta ter vaje z orkestrom, je v šoli uspešna, ob koncu tedna pa uspe najti čas tudi za prijatelje in za druženje.
Med počitnicami, ko ima nekoliko več časa, prav rada vzame v roke knjigo, sicer pa tudi poleti ne  odloži klarineta prav za dolgo. Že nekaj let se namreč udeležuje Orkesterkampa, mednarodne poletne glasbene šole, ki ponuja mladim glasbenikom z vseh koncev Evrope izjemna glasbena doživetja in orkestrske izkušnje. Letos se bo udeležila tudi poletne šole klarineta v Celju, ki jo bo vodil priznani slovenski klarinetist in pedagog, profesor Jože Kotar.
»Glasba bo gotovo moja prihodnost.« pravi Samanta, ki še ne ve, kaj in kje bo študirala, vendar meni, da se glasbi ne bo odrekla.
»Samanta je gotovo glasbeni potencial,« pravi njen profesor Borut Vatovec. »Je natančna in študiozna ter zelo vztrajna, s takim dijakom je lepo delati.«