Novice, članki in odmevi ...

TARTINIJEVO PRIZNANJE JE PREJEL BOJAN GLAVINA
Leto 2012/2013  |  15.05.2013  |  Videno: 362065  |  A+ | a-
Solni cvet, maj, 2013
Piše: A. G.

Tartinijevo priznanje za izjemne dosežke s področja kulture, ki pomembno oblikujejo kulturno življenje prebivalcev občine Piran, je letos prejel profesor klavirja in skladatelj Bojan Glavina. Priznanje mu je podelil župan občine Piran Peter Bossman na prireditvi ob kulturnem prazniku, kjer je bil slavnostni govornik Ivo Svetina, pesnik in dramatik ter podpredsednik Društva slovenskih  pisateljev, gostja večera pa Elda Viler. Poleg nje so v bogatem kulturnem programu nastopili  mladinski pihalni orkester Piran pod vodstvom dirigenta Iztoka Babnika, balerina Tijuana Križman Hudernik, piranski gimnazijci z recitali in Rok Felicijan na klarinetu.
Skladateljski uspehi Bojana Glavine
Bojana Glavino v Piranu poznamo predvsem kot uspešnega glasbenega pedagoga, ki že več kot dvajset let poučuje klavir in komorno igro na Glasbeni šoli Piran. Tu velja omeniti, da je s svojimi učenci klavirja v tem času na domačih in tujih tekmovanjih prejel okrog 60 nagrad in plaket ter posebna priznanja za uspešnega klavirskega pedagoga. Manj pa ga poznamo kot skladatelja, čeprav spada med najplodnejše slovenske glasbene ustvarjalce.
Njegov skladateljski opus obsega okrog 300 raznovrstnih del, med katerimi je veliko nagrajenih na slovenskih in mednarodnih natečajih za kompozicijo. Več kot polovico skladb je posvetil otrokom in mladini. Njegove skladbe so izvajane v Sloveniji, na Hrvaškem, v Srbiji, Makedoniji, Avstriji, Španiji, na Portugalskem, v Rusiji, Ukrajini, na Madžarskem, Češkem, Slovaškem, Poljskem, v Bolgariji, na Finskem, v Albaniji in Turčiji. Bil je ustanovitelj in urednik glasbene revije Zveze primorskih glasbenih sol »Primorska sozvočja« (1999 - 2005). Je tudi aktiven pianist - s klarinetistom Robertom Staničem je posnel samostojni CD ob 50-letnici GŠ Piran (2006), prav tako pa tudi s Triom Julius (klarinet, violončelo, klavir; 2012).
V tem letu je Društvo slovenskih skladateljev izdalo njegov avtorski CD »Zvočne pokrajine« z izbranimi komornimi skladbami slovenskih in italijanskih izvajalcev. Na tiskovni konferenci 13. novembra v Ljubljani je omenjeno društvo predstavilo - skupaj s še štirimi CD-ji priznanih slovenskih skladateljev, Božidarja Kosa, Janija Goloba, Črta Sojarja Voglarja, Bojana Adamiča in TASF - tudi CD  Bojana Glavine. Poleg zgoščenk je potekala še predstavitev edicij društva, ki skrbi tudi za založniško promocijo svojih članov - skladateljev. Med drugim so tu uvrščene celo štiri nove zbirke Bojana Glavine, nastale letos, Vse za komorne zasedbe od tria do septeta.
Gre za »Pet haikujev« za sekstet klarinetov, »Daljna, hladna morja« za bariton, trobento, violino, violo, violončelo, harmoniko in tolkala, »Album fragmentov I« in Album fragmentov II« - obe zbirki
za klarinet, violončelo in klavir. Razen zadnje (še neizvedene), so vse v letošnjem letu doživele uspešne (krstne) izvedbe: »Pet haikujev« je izvedel Slovenski sekstet klarinetov z umetniškim vodjo Jožetom Kotarjem v Ljubljani v okviru Koncertnega ateljeja DSS, »Daljna, hladna morja« je v sklopu Ljubljanskega poletnega Festivala izvedel Ansambel za sodobno glasbo Gaudeamus z umetniškim vodjo Aleksandrom Spasičem (izvedba je bila tudi v Novem mestu), »Album fragmentov I« pa je bil predstavljen na Noči slovenskih skladateljev v Škofji Loki v izvedbi klarinetista J. Kotarja, violončelista K. Hvale in pianista L. Ferrinija. Velja omeniti, da je vse naštete zbirke notografsko pripravil in uredil Iztok Peroša.
Piranski skladatelj je bil uspešen tudi na prestižnem 8. mednarodnem klavirskem tekmovanju »Chopinov zlati prstan« v Radovljici. Organizator vsako leto razpiše natečaj za nove slovenske klavirske skladbe, ki potem postanejo obvezne skladbe za posamezno leto (izvajajo izključno Chopinova dela). Za to leto je bila izbrana in nagrajena njegova skladba »Eterični preludij«. V kategoriji do 16 let se je z delom slovenskega skladatelja spoznalo in s to obvezno skladbo nastopilo 13 tekmovalcev iz kar desetih evropskih držav. Chopinovo zmago je odnesla Paola Ropus iz Hrvaške, posebno nagrado za najboljšo izvedbo slovenske skladbe - »Eteričnega preludija« - pa je prejel Ivan Bašić iz Srbije.
Novih idej in glasbenih projektov ne zmanjka, trenutno pa je pri Bojanu v delu in pripravi večji in zahtevnejši projekt - cikel štirih skladb z naslovom »Angeli« (na pesmi Toneta Pavčka) za zbor in orkester. Skladba nastaja po naročilu Društva prijateljev glasbe v Kopru ob njihovi 50-letnici, izvedba pa je načrtovana za 5. april 2013, za slavnostni koncert V koprskem gledališču.