Novice, članki in odmevi ...

V PRIČAKOVANJU MORSKE SIMFONIJE V KOPRSKEM GLEDALIŠČU
Leto 2012/2013  |  07.06.2013  |  Videno: 361158  |  A+ | a-
www.regionalobala.si, 7. 6. 2013
Vivian Kozjak, Živa Dobrinja in Laura Korelič (OŠ Istrskega odreda Gračišče)



Priprave primorskih baletk na zaključni nastop.
Ponedeljkov vrvež v dvorani gledališča daje vedeti, da se pripravlja nekaj posebnega. Učiteljice razporejajo prihajajoče učenke v skupine. Deklice različnih starosti oblačijo svoje živopisane drese in krilca,  superge zamenjajo plesni copatki.



Med pripravami za trenutek zmotimo glavno akterko vsega dogajanja
Gospa Manjana Milostnik vodi baletni oddelek na Glasbeni šoli Koper že vseh 12 let. Učiteljica baleta in koreografinja predstave nam pove: "Med letom so učenke razporejene v osem skupin. V te oddelke so vključene deklice od šestega pa do petnajstega leta. Najmlajše se učijo osnovnih plesnih korakov, večje pa osvajajo že prefinjene gibe baletk.  Najstarejše se preizkušajo tudi v plesu s špicami – posebnimi baletnimi copati, ki zahtevajo veliko spretnosti.
V letošnji predstavi bo plesalo 122 baletk. Zgodba nas bo popeljala v morski svet ribic, školjk in drugih morskih bitij. Z glasbo jo bosta obogatila ansambel učiteljev in otroški pevski zbor Glasbene šole Koper, ki ga vodi zborovodkinja Vanja Gregorič. V zboru poje kar 40 mladih pevcev."

Brez podpore staršev ne gre
"Priprave na zaključni nastop so vedno zelo pestre. Vaje so pogostejše in daljše, saj je potrebno delo posameznih skupin uskladiti med seboj. Potrebno je kar skrbno slediti posebnemu urniku, da nam kaj ne uide. Dan pred nastopom preverimo še, ali so kostumi in dodatki pripravljeni. Pred predstavo pa se posvetimo še pričeskam, saj morajo biti  vsi nagajivi laski speti z lasnicami in utrjeni z lakom."

Generalna vaja
Učiteljica skliče posamezne skupine, pove jim, kje je njihov prostor v zakulisju.  Še enkrat pojasni, kdaj bodo prišle na oder. Čuti se vznemirjenje, a vrvež se poleže. Danes bodo dokončno utrdile, kar so na urah baleta pripravljale že vse od marca.
Vaja steče, zasliši se nežna glasba izpod peresa primorskega skladatelja Bojana Glavine. Prepletajo se zvoki harfe, prečne flavte, violine, čela in klavirja. Tokrat v ansamblu sodelujejo preizkušeni učitelji, ob njih pa številčen zborček najmlajših z ubranimi glasovi pripoveduje zgodbo. Na odru se zvrstijo skupinice prikupnih baletk in solistk. Baletna učiteljica vse pozorno spremlja in usklajuje.  Ja, dela je res veliko.
Po prvi vaji nadebudne, a zdaj že nekoliko utrujene male baletke sprašujejo, če bo kmalu konec. Učiteljica jim pove, da so bile pridne in jih popelje k čakajočim staršem. Starejše baletke pa se podajo še v vajo za drugo predstavo.

Pohitite po brezplačne vstopnice
Na gledališki blagajni izvemo, da so vstopnice že skoraj pošle. Kot že vsa leta poprej bo tudi tokrat dvorana gledališča zasedena do zadnjega kotička med obema predstavama.
V pričakovanju predstav, ki bosta drevi, 14. 5. 2013, zaželimo baletkam in njihovi učiteljici karseda uspešen zaključni nastop.

Za konec pa še
Upajmo, da se bo prepoznavnost baleta na Obali še naprej razvijala in bomo lahko kmalu videli nastope priznanih in znanih baletnikov tudi na Primorskem.