Novice, članki in odmevi ...

PO ČRNIH IN BELIH TIPKAH
Leto 2013/2014  |  08.11.2013  |  Videno: 360681  |  A+ | a-
Piše: Nuša Gregorič

Ob 80-letnici Igorja Dekleve, pianista, skladatelja, pedagoga in se marsikaj drugega, ki je s svojim delovanjem nedvomno bogato zaznamoval naš prostor, smo na Glasbeni šoli Koper pripravili projekt z njegovimi skladbami, ki zajemajo lok od otroških utrinkov, skladb za mladino do virtuoznih koncertnih skladb. V obče glasbeno snovanje je prefinjeno vtkana slovenska ljudska pesem, ki občasno prikliče spomin in oživi kulturni mit slovenske glasbe. Z zvočnim orisovanjem starodavnih ljudskih običajev prav tako ozavešča stik z davno doživetimi časi in vzbuja željo po obuditvi tradicij, osvetljenih skozi prizmo dandanašnjosti. Pestrost glasbenega izraza, hudomušnost in vedrino, bogastvo zvočnih slik smo nadgradili z videi. Vizualizacija glasbe obogati doživetje, ki se še globlje vtisne v spomin, saj istočasno zaposli oko in uho. S sliko pa se bomo sprehodili tudi skozi njegovo ustvarjalno pot.
Igor Dekleva, pianist, pedagog in skladatelj se je rodil 30. decembra 1933 v Ljubljani. Oče, po rodu iz Vremske doline, je bil zavzet TIGR-ovec, zato je družina v času italijanske okupacije Ljubljane prebegnila v Beograd. Mati je bila telovadna vaditeljica, pa tudi pianistka in kot članica sokolske organizacije je s klavirsko spremljavo obogatila nastope telovadk na izletih. Z glasbo in klavirjem prežeto življenje izredne vitalnosti Igorja Dekleve vtira sledove na mnogoterih področjih slovenskega glasbenega prostora, še posebej se je izkazal kot pianist solist ali član DUA DEKLEVA in kot redni profesor za klavirski duo na Akademiji za glasbo v Ljubljani.
Glasbeno izobraževanje je začel v Beogradu, kjer je zaključil tudi srednjo stopnjo v razredu prof. Gordane Milojević - Trajković. Po vrnitvi v Ljubljano je študij klavirja nadaljeval v razredu prof. Janka Ravnika in po diplomi še s prof. Hildo Horak ter nadaljeval z dvoletnim izpopolnjevanjem v Münchnu in številnih masterclassih priznanih pianistov (Alfredu Cortotu in Carlu Zecchiju). Igral pa je se klarinet, študiral solopetje ter se posvečal komorni glasbi in kompoziciji. Petje, klarinet, pa tudi atletika in fotografija, vse te dejavnosti so v enaki meri klesale njegovo glasbeno osebnost. Čas avantgarde ga je povlekel v nova raziskovanja zvočnosti, kot pianist koncertant je predstavil več kot sto skladb slovenskih skladateljev. Sam je prispeval izjemen opus avtorskih skladb različnih dimenzij: orkestrska, komorna glasba, samospevi, klavir solo in štiriročno, kantate, zborovska glasba, scenska glasba... Njegova velika ljubezen pa ostaja, kot sam pravi, »nesmrtna« glasba Friderika Chopina, ki pomeni stalnico v njegovem repertoarju od začetkov do danes. 
Na koncertnih turnejah je Igor Dekleva prepotoval svet: Evropa, bivša Sovjetska zveza, Kitajska, ZDA, Južna Amerika, Južna Afrika. Vrstili so se solo koncerti, koncerti z orkestri, z violinistom Michaelom Grubejem. Poseben pečat pa v njegovi dejavnosti pomeni klavirski duo. Klavirski duo Dekleva, kjer se mu je pridružila življenjska in umetniška partnerica Alenka Dekleva, deluje že od leta 1966. Za RT/ Slovenija je posnel dve obsežni seriji Po belih in črnih tipkah o svetovni in slovenski klavirski glasbi. Je avtor prve tiskane slovenske nacionalne klavirske šole, ki izhaja iz slovenske otroške ljudske pesmi in številnih skladb za solo klavir in klavir štiriročno, ki so pogosto na repertoarju glasbenih šol. Hrani tudi vrsto posnetkov (LP plošče, avdio posnetki, video kasete, CD plošče). Za svoje umetniško delovanje je dobil številna priznanja in nagrade doma in po svetu. Za življenjsko delo na področju visokega šolstva je Iani dobil tudi prestižno nagrado Republike Slovenije. Prizadevanja za rast in odmevnost klavirske pedagogike izraža kot član številnih domačih in tujih strokovnih združenj, kot predsednik slovenskega Društva klavirskih pedagogov Slovenije - Epta v letih 2000 - 2004 pa je poskrbel za kvalitetno rast društvene dejavnosti.