Novice, članki in odmevi ...

DOBITNIK ZLATEGA VIOLINSKEGA KLJUČA JE MATIJA GORELA
Leto 2012/2013  |  25.06.2013  |  Videno: 361242  |  A+ | a-
Solni cvet, 25. junija 2013
Piše:  B. G.


Matija Gorela je bil med prvimi učenci klavirja v dislociranem oddelku v Sečovljah. Prva dva razreda je obiskoval pri učiteljici Piroški Sič Birsa, nato pa je prišel v razred učitelja Bojana Glavine.
V zadnjih petih letih šolanja v Glasbeni šoli Piran se je udeležil sedmih klavirskih tekmovanj.
Že leta 2009 je na Tekmovanju mladih pianistov Primorske na Vrhniki v 1.A kategoriji prejel srebrno priznanje. Istega leta v decembru je na 5. mednaro¬dnem tekmovanju Paolo Spincich v Trstu prejel 2. nagrado. V maju 2010 je najprej v italijanskem Gra¬du (sln. Gradežu) na 2. mednarodnem tekmovanju v močni konkurenci osvojil 3. nagrado (tudi denarno), naslednje leto, 2011, pa na Koroškem klavirskem tek¬movanju v Radljah ob Dravi z mednarodno udeležbo iz petih držav v 5. kategoriji dosegel 1. mesto in zlato nagrado ter nastopil na koncertu prvonagrajencev. V preteklem šolskem letu se je konec marca udeležil Pri¬morskega tekmovanja mladih pianistov v Idriji in v 1.B kategoriji prejel srebrno plaketo. V maju 2012 pa je na 2. koroškem klavirskem tekmovanju v Radljah ob Dra¬vi spet prejel zlato nagrado, osvojil 2. mesto in bil izbran za zaključni koncert nagrajencev. Januarja 2013 je na 2. Mednarodnem tekmovanju »Ivan Rijavec« v Spodnji Idriji prejel 3. nagrado in bronasto medaljo.
Sodeloval je tudi v skupnem projektu UG Koper in GŠ Koper »Elementi modernizma v Bartokovi glasbi«, s katerim se je uspešno predstavil v Kopru, Sežani in na zelo odmevnih Slovenskih klavirskih dnevih EPTE v Murski Soboti novembra 2011.
19. junija 2010 se je kot gost s tremi skladbami predstavil tudi na koncertu Slovenskega okteta v Kul¬turnem domu v Svetem Petru. Zadnja tri leta je aktiven tudi v komorni igri – v glasbeni skupini OŠ Sečovlje, s katero je pod mentorstvom prof. Nenada Jurina nasto¬pil na številnih prireditvah, med drugim ob krajevnih praznikih v Sečovljah, Marezigah in v Luciji.
Vsa leta je zelo uspešno nastopal na šolskih, zunaj¬šolskih in raznih tematskih nastopih, med katerimi iz¬postavljam dva: tematski nastop ob 200-letnici rojstva skladatelja Roberta Schumanna v dvorani GŠ Koper in večer v dvorani GŠ Izola ob 200-letnici rojstva Frede¬rica Chopina.
Matija ima v vseh sedmih razredih glasbene šole odličen uspeh, tako pri klavirju kot tudi pri nauku o glasbi. V svojem glasbenem šolanju je pokazal vrsto pozitivnih značilnosti, zaradi katerih že nekaj let spada med najboljše učence naše šole. Te so poleg inteligen-tnosti in hitrega dojemanja tudi radovednost in veselje do novega, razumevanje in sprejemanje različnih glas¬benih vsebin in vedno doživeto, ustvarjalno izvajanje skladb. Prav Matiji sta tudi posvečeni dve klavirski skladbi B. Glavine: »Dve melodiji za levo roko za Ma¬tijo« in Lahke variacije na ljudsko temo »Tječe, tječe bistra uoda«.
Na zaključnem koncertu GŠ Piran v Tartinijevem gledališču 29. maja.