Novice, članki in odmevi ...

DOBITNIKI ZLATEGA VIOLINSKEGA KLJUČA GLASBENE ŠOLE KOPER V ŠOLSKEM LETU 2012/13
Leto 2012/2013  |  03.07.2013  |  Videno: 362585  |  A+ | a-
Že osmo leto zapored je Glasbena šola Koper ob zaključku šolskega leta izbranim učencem podelila najvišje priznanje šole »Zlati violinski ključ«. Ravnatelj Iztok Babnik je na zaključnih koncertih vseh treh obalnih glasbenih šol priznanje izročil kar šestim učencem. Na zaključnem koncertu Glasbene šole Koper v pokrajinskem muzeju v Kopru so priznanje prejeli trije učenci, ki s svojim trudom, uspehi in predanostjo glasbi nase opozarjajo že nekaj let. 

Prvi nagrajenec je bil Kim Babič, ki  je začel igrati kitaro v šolskem letu 2006/2007 pri profesorju Ivanu Evetoviču in kasneje nadaljeval pri profesorju Svetlinu Markovu. Poleg solističnega igranja se je aktivno vključeval tudi v različne komorne skupine - kitarski duo, trio, kvintet in kitarski ansambel.
 

Leta 2013 je v kitarskem triu s svojim mentorjem in dijakom Umetniške gimnazije Koper Markom Želkom sodeloval tudi na koncertu v okviru cikla Vivace v organizaciji Društva prijateljev glasbe. V zadnjih dveh letih se je Kim preizkusil tudi na tekmovanjih. Prejel je bronasto in srebrno priznanje. Redno se je udeleževal tudi različnih seminarjev in delavnic z glasbeniki, kot so člani Tria Nahual in Sašo Lamut. Letos je uspešno opravil sprejemni preizkus za vpis na Umetniško gimnazijo v Kopru. Poleg klasične glasbe se Kim udejstvuje tudi na področju popularne glasbe in aktivno nastopa s skupino Orange juice band, za katero je že napisal nekaj pesmi. Kim je učenec, ki ga odlikujejo vsestranskost, samostojnost in ustvarjalnost. Naprej ga žene velika želja po muziciranju, je vedno vesel odkrivanja novih glasbenih svetov, zato je delo z njim vselej zanimivo in navdihujoče.

Bilka Peršič je pred devetimi leti kot iskriva, vesela petletnica prvič vstopila v harfistični razred profesorice Lučke Joksić. Letos zaključuje 8. razred harfe kot izvrstna mlada glasbenica z že zelo bogato glasbeno kariero in izkušnjami, odločena, da bo nadaljevala s študijem harfe. Njeno vsestranskost, delavnost in talent najbolje ponazarja njeno glasbeno udejstvovanje v začetku letošnjega aprila: v dobrem tednu je trikrat nastopila kot harfistka v "Mladinskem superorkestru", ko so igrali  v Portorožu, Ljubljani in Beogradu, vmes pa je igrala še na komornem koncertu v Kazljah kot članica kvarteta harf "Zlate nitke" ter solistično zelo uspešno tekmovala na mednarodnem tekmovanju "Svirel" v Štanjelu.
 

Bilka se je odlično odrezala na dveh regijskih in dveh državnih tekmovanjih TEMSIG ter na štirih mednarodnih tekmovanjih v Velenju in v Novem Sadu, kjer je osvojila prve in druge nagrade. Poslušalce in strokovno komisijo vedno prepriča s svojim nastopom, s tehnično spretnostjo, ki presega njen "razred" in z muzikalnim izrazom. Zaradi svoje marljivosti, vedoželjnosti in podpore staršev se že več let dodatno izobražuje na seminarjih za harfo pri priznanih evropskih harfistih.

»Radovedni črni očki, klepetavi pristop in učilnica je bila v trenutku napolnjena s smehom.« Tako se Eve Veršič, tretje dobitnice zlatega violinskega ključa Glasbene šole Koper, spominja njena učiteljica klavirja Nuška Gregorič. Eva letos zaključuje višjo stopnjo osnovne glasbene šole, z igranjem klavirja in študijem glasbe pa bo nadaljevala na vzporednem glasbenem izobraževanju na Gimnaziji Koper. Udeležila se je regijskih, državnih in mednarodnih pianističnih tekmovanj in prejela zlata in srebrna priznanja ter številne nagrade. V svoji otroški dobi se je izkazala kot izvrstna in duhovita voditeljica koncertov in glasbenih projektov, kot so bili Mozart, Narobe svet,  Počitnice so tu…
 

Izkazala se je tudi kot skladateljica, saj je napisala popevko za svojo učiteljico na osnovni šoli, ki so jo peli učenci osnovne šole Koper. Vsa leta je aktivna tudi kot komorna glasbenica. Igrala je v klavirskih duih, letos na EPTI v Postojni pa je v triu UNETRI s klarinetistko Samanto Škorja in flavtistko Laro Nemac sodelovala v projektu predstavitve komorne glasbe Bojana Glavine. Eva Veršič je vsa leta aktivna tudi kot pevka. Iz Otroškega pevskega zbora je prestopila v Mladinski pevski zbor GŠ Koper, s katerim se je udeležila številnih mednarodnih tekmovanj  doma in v tujini ter koncertov v Slovenski filharmoniji in Cankarjevem domu v Ljubljani. Redno se je izpopolnjevala v klavirski igri in se udeleževala poletnih šol ter seminarjev domačih in tujih priznanih klavirskih pedagogov. Njeno igro odlikujeta pristna in doživeta izvedba ter ustvarjalna drža, polna glasbene domišljije.