Novice, članki in odmevi ...

TEKMOVANJA SO LAHKO DOBRA MOTIVACIJA
Leto 2013/2014  |  21.11.2013  |  Videno: 360749  |  A+ | a-
Primorske novice, četrtek, 21. november 2013
BRANKA KLJUN, Radio Koper

“Rada tekmujem. Če imam datum pred sabo, se bolj poglobim in poskušam skladbe izdelati do popolnosti, čeprav se zavedam, da to ni mogoče; vedno je možno dela izvesti še bolje, drugače … v tem je čar glasbe,” meni Julija Vrabec, trenutno maturantka koprske Umetniške gimnazije.
Nagrajenka letošnjega državnega tekmovanja TEMSIG in večkratna nagrajenka mednarodnih tekmovanj za mlade klarinetiste je tudi Zoisova štipendistka, ki si je to prestižno denarno pomoč priborila z glasbenimi dosežki, pa tudi lepim uspehom in Cankarjevimi priznanji.
Rubriko Primorski glasbeni talenti pripravljamo v sodelovanju z Radiem Koper. V njej namenjamo prostor mladim primorskim glasbenikom, ki se ukvarjajo s klasično glasbo in pri svojem delu dosegajo vidne uspehe doma in v tujini. V oddaji Glasbeni abonma, ki bo na sporedu drevi ob 20. uri, bomo gostili gostil Julijo Vrabec. V njeni izvedbi boste lahko poslušali skladbe Witolda Lutoslawskega in Jake Puciharja, ki so ji na letošnjem državnem tekmovanju TEMSIG prinesle zlato plaketo in 2. nagrado.
“Štipendijo prav skrbno hranim, saj bom v prihodnosti potrebovala nov instrument, ta pa ni poceni,” pripoveduje Julija.
Julija prihaja iz Kopra, kjer se je pred osmimi ali devetimi leti začela učiti najprej kljunaste flavtice, zatem pa klarineta. Fasciniral jo je njegov topel, žameten ton, zato se je odločila za ta instrument. Danes razmišlja o tem, da bi prav po njegovi zaslugi svoje življenje posvetila glasbi. “S klarinetom bi se rada ukvarjala profesionalno, prav zaradi tega sem se lani februarja prijavila na avdicijo za Evropski mladinski orkester, kar je bila zame zelo dobra izkušnja. Uvrstila sem se med rezerve, to je za začetek lep uspeh,” pove mlada glasbenica.
To šolsko leto, zadnje na srednji stopnji, bo v celoti posvetila maturi, zaključnemu nastopu in sprejemnim izpitom na eno od akademij, katero, se še ni povsem odločila. “Komaj čakam, da se bom lahko v celoti posvetila klarinetu, hkrati pa me je malo tudi strah tega koraka, te pomembne življenjske odločitve. Da bi odšla v tujino, se nekako še ne čutim pripravljeno, morda je za to še prezgodaj,” tako razmišlja dekle, ki je imelo letos kot nagrajenka lanskega mednarodnega tekmovanja mladih pihalcev Emona svoj recital v ljubljanskih Križankah v družbi s saksofonistom Domnom Korenom. Izvajala je zahtevna dela, Martinujevo Sonato, Webrov Concertino in Puciharjevo Sonato. “Tak nastop je nekaj povsem drugega, kot tekmovanje, tu imaš občutek, da te nihče ne ocenjuje, da samo poslušajo in uživajo, tudi sama sem zelo uživala,” pravi Julija. Tik pred maturo je Julijin urnik seveda zelo natrpan, samo eno popoldne v tednu je takšno, da ji ni treba ponovno od doma, sicer se v njenem dnevu stalno prepletajo matematika, slovenščina, pa klarinet in solfeggio in še kaj. Julija pa zna biti tudi povsem običajna najstnica, ki se rada druži s prijatelji, rada posluša glasbo - všeč ji je jazz - in že vse od otroštva piše tudi pesmi. “Pred leti sem veliko pisala, zdaj manj, ker sem bolj zahtevna in zlepa nisem zadovoljna s svojimi verzi. Zelo rada tudi prebiram poezijo, predvsem Menarta, v zadnjem času pa tudi Prešerna, ki ga nekoč nisem razumela.”
Pa še en hobi ima Julija. Ko je bila še učenka osnovne šole Antona Ukmarja, je obiskovala krožek, ki ga je vodil znani istrski godec Marino Kranjac. V okviru krožka je nastala skupina Zingelci, ki obstaja še danes, pa čeprav so vsi člani že srednješolci. Redno igrajo in nastopajo v strunjanskem hotelu in na srečanjih ljudskih pevcev in godcev.