Novice, članki in odmevi ...

NAJVEČJA NAGRADA SO NAVDUŠENI POSLUŠALCI
Leto 2013/2014  |  02.12.2013  |  Videno: 360659  |  A+ | a-
Gorenjski glas Plus, ponedeljek, 2. december 2013
SUZANA P. KOVAČIČ

    

Podbrežanka, pianistka Nena Rion, članica Kulturnega društva Dobrava Naklo, je že kot štiriletnica sledila vzoru brata Mateja in začela igrati violino. »Violino sem igrala deset let, začela sem res zgodaj, a že takrat sem na star harmonij vse pesmice, ki sem jih igrala na violino, ponavljala na harmonij. Tipke so me privlačile, tako sem pri sedmih letih začela najprej doma in nato v Glasbeni šoli Tržič igrati na pianino. Igrala sem tudi flavto in naredila sprejemni izpit iz viole v Ljubljani, vendar sem se v gimnaziji odločila za klavir,« je povedala. Na Umetniški gimnaziji Koper je naredila sprejemni izpit iz klavirja, kateremu se je od leta 2007 dalje popolnoma posvetila.
»Za Koper sem se odločila, ker sem slišala toliko dobrega o tamkajšnji gimnaziji, predvsem mi je bilo všeč to, da so isti profesorji na umetniškem oddelku kot na rednem. Koper je bil zame eno izmed zelo pozitivnih in srečnih obdobij, bila sem na morju in imela sem izvrstno učiteljico klavirja Tatjano Jercog, ki mi je v glasbi puščala ogromno svobode, lahko sem izbirala skladbe, ki so mi bile všeč, spodbujala me je in mi pomagala, da sem se naučila samostojno delati.«
Nena Rion je dosegla že več visokih uvrstitev na mednarodnih klavirskih tekmovanjih. Uspehe, dosežke na tekmovanjih jemlje predvsem kot izkušnjo in hkrati kot potrditev, da dela prav. In dodaja: »Ni bistven rezultat, pomembno je, da si zadovoljen z nastopom, da ugotoviš, da napreduješ, čeprav je tudi res, da nikoli nisi popolnoma zadovoljen. Od vseh rezultatov mi največ pomeni nagrada publike v Koblenzu leta 2010, kajti največja nagrada so navdušeni poslušalci. Od rezultatov na mednarodnih tekmovanjih mi ogromno pomeni tretja nagrada na tekmovanju Alexander Scriabin v Parizu leta 2010, seveda pa mi največ pomeni letošnja Prešernova nagrada Akademije za glasbo, ki sem jo prejela za izvedbo Beethovnovega koncerta v SNG Opera in balet v Ljubljani.« Uradna podelitev nagrade bo januarja prihodnje leto.
Na ljubljanski Akademiji za glasbo študira v razredu profesorice Dubravke Tomšič Srebotnjak. »Biti njena učenka je zahtevno. Dubravka Tomšič Srebotnjak je pianistka z velikimi koncertnimi izkušnjami, je simbol Akademije za glasbo, obenem pa pozna ves klavirski repertoar, kar pa je bistvenega pomena za študenta,« je dejala Nena Rion, ki je sprejemne izpite na Akademiji naredila z najvišjo oceno.
Dvajsetletna pianistka je z nedavnim nastopom v dvorani gasilskega doma v Dupljah, ki so jo lepo preuredili za namen klavirskega recitala, razveselila domačo publiko. Za ta nastop je pripravila nov repertoar, zaigrala je dela skladateljev Frederica Chopina, Roberta Schumanna in Ludwiga van Beethov¬na. »Živim na vasi, tako da res pravih klavirskih recitalov ni veliko in sem tudi sama nekako omahovala s tem, vendar sem izjemno vesela, da je koncert ravno v domači občini naletel na zelo pozitiven odziv, ki mi bo pustil lep spomin za vselej.« Na Gorenjskem je imela spomladi še recital v Glasbeni šoli Radovljica, kamor je od petega razreda hodila na učne ure violine. Februarja 2014 pripravlja recital v Ljubljani, v prihodnjem letu se želi udeležiti več mednarodnih klavirskih tekmovanj. »Tekmovanja pomenijo poskus doseči perfekcijo v čim krajšem možnem času, kar je povezano z ogromno kvalitetnega dela,« je še povedala Nena Rion.