Novice, članki in odmevi ...

PRVO MEDNARODNO TEKMOVANJE TARTINI 2013
Leto 2013/2014  |  13.12.2013  |  Videno: 361662  |  A+ | a-
Solni cvet, december 2013
Piše in foto NATAŠA CVIŠIČ


Minuli konec tedna so Piran preplavili mladi nadebudneži, ki svoje dni preživijo morda nekoliko drugače kot njihovi vrstniki, saj prosti čas namenjajo prelivanju ljubezni do glasbe v veščino igranja na izbrane instrumente. Kar 191 bodočih skladateljev, violinistov in pianistov se je namreč prijavilo na prvo mednarodno tekmovanje mladih violinistov, pianistov in komornih skupin, ki je v organizaciji Glasbene šole Koper in Rotary kluba Portorož ter ob podpori Občine Piran potekalo med 6. in 8. decembrom.
»Računali smo na kakšnih petdeset do šestdeset prijav, potem pa se jih je v zadnjih dveh dneh odzvalo čez sto, tako da je skupen seštevek ob zaključku razpisa znašal nepričakovanih 191. V posebno zadovoljstvo nam je tudi, da udeleženci prihajajo iz kar devetnajstih držav. Največ jih je sicer iz Slovenije, odzvali pa so se tudi mladi iz Bosne in Hercegovine, Finske, Hrvaške, Italije, Japonske, Litve, Madžarske, Makedonije, Moldavije, Nizozemske, Poljske, Rusije, Srbije, Španije, Švice, Ukrajine, Velike Britanije in Združenih držav Amerike,« je o odzivu na tekmovanje povedal piranski skladatelj, pianist in glasbeni pedagog Bojan Glavina.
Ideja o tovrstnem tekmovanju se je med glasbenimi pedagogi pojavila že pred časom, saj do pred  nekaj leti v Sloveniji ni obstajalo niti eno mednarodno tekmovanje za mlade glasbenike, ki potrebujejo motivacijo, izziv in pozitivno spodbudo, vse to pa jim v tem poklicu lahko nudijo predvsem javni nastopi in potrditve na tekmovanjih, kjer se lahko pomerijo z vrstniki ter spoznajo, da niso osamljeni v tem velikokrat napornem poklicu.
»O tej ideji smo se že velikokrat pogovarjali, le do realizacije nikdar ni prišlo. Konkreten povod je sedaj prišel s strani Rotary cluba Portorož, ki letos obeležuje 20-letnico delovanja in je ob tej priložnosti želel nameniti določena sredstva za otroke in mladino, tako da bi združili glasbo, kulturo in sam Piran,« je o nastanku letošnjega tekmovanja povedal Glavina.
Želja organizatorjev je bila ponuditi nekaj drugačnega, po čemer bi tekmovanje postalo prepoznavno in edinstveno doma ter v svetu.
»Je edino tekmovanje, kjer so mladi violinisti imeli možnost igrati v rojstni hiši Giuseppeja Tartinija, ki je njihovemu instrumentu zapustil bogato dediščino, skozi katero se urijo in dozorevajo na svoji glasbeni poti. Poleg tega so obvezne skladbe Bojana Glavine za pianiste izredna možnost, da svetovni javnosti predstavimo delo slovenskega skladatelja, s katerim se ponaša mesto Piran. Ne nazadnje pa je posebnost tekmovanja, da lahko mladi tekmujejo tudi s skladbo, ki so jo sami ustvarili, s svojim avtorskim delom. Kar sedem mladih glasbenikov (najmlajša ima 9, najstarejši 19 let) se je opogumilo in prijavilo svojo lastno skladbo. Morda bo prav Piran zaslužen za odkritje novega mladega skladatelja,« je o posebnostih tekmovanja povedala umetniška vodja Aleksandra Češnjevar Glavina.
Violinisti in komorne skupine so tekmovali v dvorani vedut v Tartinijevi rojstni hiši, pianisti pa v dvorani Domenica Tintoretta v palači Občine Piran. Tekmovanje je ocenjevala komisija, ki jo je sestavljalo devet eminentnih pedagogov in glasbenikov iz Madžarske, Italije, Slovenije, Srbije in Makedonije.
Mladi tekmovalci so se na svoje predstavitve temeljito pripravili, po nastopu pa si vidno oddahnili. V sklopu festivala so organizatorji priredili tudi dva koncerta. Na prvem, ki je bil namenjen obeležitvi 20-letnice Rotary kluba Portorož, se je publiki poleg petkovih in sobotnih nagrajencev predstavil violinist iz Beograda Miodrag Bogić, član strokovne žirije, ki je ob tej priložnosti zaigral na Tartinijevo violino, na klavirju pa ga je spremljal Bojan Glavina.
Tridnevni glasbeni dogodek se je sklenil v nedeljo zvečer z zaključnim koncertom v Gledališču Tartini, na katerem so poleg predstavitve nedeljskih nagrajencev podelili tudi posebne nagrade tekmovanja. Kot absolutna zmagovalca sta tako slavila Simone Losappio iz Italije, ki je prejel nagrado za najboljšega pianista solista izmed vseh kategorij, ter Yurika Shima iz Japonske, ki je prejela nagrado za najboljšo violinistko solistko.
Uspešni so bili tudi domači pianisti, učenci piranske glasbene šole, ki so odnesli domov dve prvi in šest drugih mest v kategoriji klavir solo (prejeli so jih Nina Rupnik, Taša Šinkovec, Nicole Turk, Lana Pavlovič, Dea Kolenc, Katarina Peroša, Rea Štrukelj Pahovič in Tiara Stergulc) ter dve drugi nagradi v kategoriji klavir štiriročno (prejeli so ju Ana Simčič in Tadej Sivič ter Tiara Stergulc in Dea Kolenc).
Na Obali je prav tako ostala nagrada za najobetavnejšega  mladega solista, ki jo je prejela devetletna pianistka iz Kopra Nastasja Češnjevar Ušumovič.
Vsekakor je tekmovanje izpolnilo pričakovanja, zato se lahko nadejamo, da bo preraslo v tradicionalno srečanje, neke vrste festival glasbe in mladosti, v mestu, ki že stoletja vabi in navdihuje umetnike.
»Na tekmovanje sem se prijavil, ker sem želel pridobiti nove izkušnje. Do sedaj sem sodeloval na kakšnih dvajsetih tovrstnih tekmovanjih, je pa to prvo v Sloveniji. Piran mi je zelo všeč, upam, da ga kmalu spet obiščem,« je bil po nastopu zgovoren Simone Losappio iz italijanskega Barija.
»Prijavila sem se zaradi izziva in Pirana, ki mi je kot mesto zelo všeč,« je po svoji predstavitvi pred komisijo povedala šestnajstletna Hana Bitenc iz Ljubljane.
Najbrž je vsak po tihem upal na nagrado za svoj trud, v svojih željah pa so bili dokaj skromni.
»Upam, da je bil komisiji moj nastop všeč in mogoče mi namenijo tudi kakšno nagrado,«
je bil samozavesten Simone.
»Z nastopom sem kar zadovoljna, nočem pa ničesar pričakovati,« je o svojih občutkih povedala Hana.