Novice, članki in odmevi ...

USPEHI MLADIH GLASBENIKOV PRIMORSKE NA REGIJSKEM TEKMOVANJU
Leto 2013/2014  |  05.03.2014  |  Videno: 361129  |  A+ | a-
Piše VG
Primorske glasbene šole, ki letos obeležujejo tudi 50. obletnico svojega dolgoletnega in uspešnega sodelovanja v okviru Zveze Primorskih glasbenih šol ZPGŠ, so tako nekaj dni gostile kar 109 učencev iz primorske regije, njihova učitelje, korepetitorje ter domače in mednarodne člane strokovnih komisij regijskega tekmovanja. V prihodnjem mesecu pa bodo gostile tekmovalce iz cele Slovenije.
37 učencev trobil se je v Glasbeni šoli Nova Gorica predstavilo v štirih disciplinah in kar 9 kategorijah. Med vsemi disciplinami in kategorijami je bila najbolj številčno zastopana 1.b kategorija v disciplini trobente, ki je vključevala mlade trobentače letnikov 2002 in 2001. Kar pet tekmovalcev si je prislužilo nastop na državnem tekmovanju. Med njimi si je nastop na državnem tekmovanju prislužil Rok Frančeškin iz razreda Mitje Bobiča. V 1.c kategoriji je pa si je zlato priznanje prislužil tudi Filip Kravanja Veljak iz podružnične glasbene šole Izola iz razreda Borisa Benčiča. Med pozavnisti si je v 1.b kategoriji s tolminskim vrstnikom prvo mesto delil Martin Makovec učitelja Andraža Cenciča iz Kopra. Med nizkimi trobili so se pomerili tudi učenci v disciplini evfonija. Med njimi je bil najuspešnejši Gregor Babič mentorja Roka Vilharja iz Glasbene šole Koper. Poleg njega pa je zlato priznanje dobil Emanuel Mikac iz Izole iz razreda Mirka Orlača.
V Glasbeni šoli Nova Gorica se je odvijalo tekmovanje harmonikarjev. Osem tekmovalcev se je pomerilo v treh kategorijah. V 1.b kategoriji je najvišje število točk in posebno nagrado za najboljšo izvedbo obvezne skladbe prejela Julijana Peroša iz razreda mag. Erike Udovič Kovačič iz Glasbene šole Koper. Poleg nje si je zasluženo zlato priznanje v 1.c kategoriji prislužil tudi Kristofer Franca iz razreda Sonje Mezgec ravno tako iz Glasbene šole Koper.
Na Glasbeni šoli Koper se je v disciplini klavirski duo pomerilo kar 34 tekmovalcev. V 1.a kategoriji je zablestel klavirski duo Šlibar. Lara in Žan Šlibar iz razreda profesorice klavirja Selme Chicco Hajdin iz Kopra sta si namreč priigrala kar 99 točk, ki je tudi najvišje doseženo število točk na tekmovanju, prejela pa sta tudi dve posebni nagradi za najboljšo izvedbo skladbe slovenskega avtorja v kategoriji ter za najvišje doseženo število točk v disciplini. Najštevilčnejša kategorija te discipline je bila 1.b kategorija. Žirija je bila nad tekmovalci navdušena, saj so na državno tekmovanje poslali skoraj vse klavirske due. Med njimi je izstopal GR.AN. DUO, ki ga sestavljata Andreja Gregorič in Ana Grzetič iz razreda Selme Chicco Hajdin. Dekleti sta si prislužili 98,33 točke ter posebno nagrado za najobetavnejši duo na tekmovanju. Pirančanki Tiara Stegulc in Dea Kolenc iz razreda Bojana Glavine sta si poleg zlatega priznanja prislužili tudi posebno nagrado za najboljšo izvedbo skladbe slovenskega avtorja. Zlato priznanje pa sta prejela tudi Ana Simčič in Tadej Sivić ravno tako iz razreda Bojana Glavine.
Glasbena šola Koper je gostila tudi tolkaliste. V 1.a kategoriji je nastopilo 14 tekmovalcev. Zlatonagrajenci so bili Eva Trstenjak iz razreda Tomislava Hmeljaka iz Glasbene šole Koper, ki je tudi dobitnica posebne nagrade za najboljšo izvedbo obvezne skladbe, Koprčani Maja Jerman in Gabriel Lovec tudi iz razreda Tomislava Hmeljaka in Tristan Maglica iz razreda Gorana Moskovskega. V 1.b kategoriji je prvo mesto osvojil Pirančan Gaj Bostič iz razreda Tomislava Hmeljaka, ki je prejel tudi posebno nagrado za najobetavnejšega tekmovalca v celotni disciplini. 1.c kategorija je med 4 tekmovalci prinesla kar tri prejemnike zlatega priznanja. Med njimi se bo na državnem tekmovanju preizkusil tudi Koprčan Tine Vidmar iz razreda Gorana Moskovskega.
Od 10. do 20. marca 2014 se bodo prejemniki zlatih priznanj z regijskih tekmovanj udeležili 43. tekmovanja mladih glasbenikov Slovenije, ki bo letos potekalo v Postojni, Idriji, Kopru, Tolminu, Novi Gorici, Ajdovščini, Cerknici in Ilirski Bistrici. Tistim najboljšim pa bomo lahko prisluhnili na koncertih prvonagrajencev 24. marca v Ljubljani, 26. marca v Postojni in 27. marca v Mariboru. Vsem disciplinam, ki smo jim bili priča na regijskim nastopih, bosta dodani še dve zanimivi disciplini: tamburica in jazz solo.
Vsem zgoraj naštetim mladim nadobudnim glasbenikom čestitamo in želimo veliko sreče in uspehov tudi na državnem tekmovanju.