Novice, članki in odmevi ...

TROBILA, TOLKALA IN KLAVIR NAD VSEMI
Leto 2013/2014  |  15.03.2014  |  Videno: 361126  |  A+ | a-
PRIMORSKE NOVICE, 15.3.2014
SAŠA DRAGOŠ

S sedmih primorskih glasbenih šol, ki s Cerknico in Vrhniko pravkar gostijo državno tekmovanje mladih glasbenikov Slovenije - TEMSIG, bo do 20. marca odmevalo obilo izbrane klasične glasbe. V idrijski šoli, ki je gostila klavirske dvojice, smo se prepričali, da ima dogodek tako za šolo kakor za tekmovalce izjemen pomen.
Medtem ko so v tišino vadbenih in tekmovalne dvorane državnega tekmovanja klavirskih dvojic odmevali le ubrani zvoki Mozarta, Beethovena, Dekleve, Glavine in drugih, je pred vrati idrijska glasbena šola spominjala na čebelnjak. Vrvež izmenjujočih mnenj, izkušenj, pogledov na glasbo, šolanje, tekmovanja, ocene opravljenega za inštrumentom, so izdajali pomembnost dogodka. 43. državno tekmovanje mladih glasbenikov Slovenije bo pod okriljem komisije TEMSIG do 20. marca spravilo pod streho sedem primorskih glasbenih šol s pomočjo vrhniške in cerkniške.
Dragocena motivacija
“Tekmovanje je za nas pomembno iz več vidikov. Kot prireditelji želimo promovirati šolo in Idrijo. Še pomembnejši je motiv, ki ga to prinaša mladim glasbenikom. Tako sodelujočim kot vsem ostalim učencem in staršem, ki spremljajo njihove priprave, se vključujejo v nastope in koncerte. Pomembno je tudi, da gostimo klavirske due, saj smo Primorci prav na tem inštrumentu nadpovprečno uspešni,” je povedal ravnatelj Emil Semec. Podobno si prizadevajo v Novi Gorici, kjer so gostili tolkalce, Ilirski Bistrici, od koder so zveneli kitarski dui, in v Postojni, kjer bodo v petek zadonele trobente. V Tolminu bodo v soboto gostili komorne skupine z godali in klavirjem, v Kopru pa čez vikend jazz soliste in ostale trobilce. Skupaj kar 342 tekmovalcev. Med njimi je 51 primorskih glasbenikov iz desetih šol, skoraj polovica iz sežanske in koprske. Ker na državnem sodelujejo le najboljši z regijskih tekmovanj, se doslej še nobenemu ni izmuznila kakšna od treh nagradnih plaket. “Mednarodne žirije ne prizanašajo, a kakovost je resnično visoka. Gre za talente, ki garajo skozi vse leto, da se z nekajminutno igro na svoje inštrumente predstavijo v najboljši luči,” je povedal Semec.
Med najboljšimi pianisti tretjina Primorcev
Ko smo med vajo zmotili mladi duo koprske šole - Laro in Žana Šlibarja, nas je resen obraz učiteljice prepričal, kako zelo zares gre. Prav ona, Selma Chicco Hajdin, je iz Idrije odšla najbolj zadovoljna, saj se je omenjeni par z zlatim priznanjem uvrstil najviše med primorskimi v mlajši konkurenci. Njeni starejši učenki Andreja Gregorič in Ana Grzetič pa sta z 99 od stotih točk zasedli prvo, zlato mesto v starejši skupini. Med 28 sodelujočimi otroškimi dui jih je kar devet prišlo s primorskih šol. “Da Primorci s kakovostjo izstopamo prav na klavirju, je znano. Imamo tudi največ učencev na tem inštrumentu. V naši šoli kar 68 od skupno 320. Odlični rezultati so tudi plod izvrstnega sodelovanja in izmenjav učencev in učiteljev med primorskimi šolami,” je povedal Semec. Zelo zadovoljen je bil tudi s svojima dvojcema, ki sta bila eden srebrn, drugi pa bronast. Zgledno sodelovanje velja za vse inštrumente, a so ti nekoliko slabše zastopani na tekmovanjih. Izstopajo še tolkala, v katerih se je merilo šest tekmovalcev (najviše uvrščeni zlati dekleti Eva Trstenjak in Mia Kristan prihajata iz koprske in tolminske šole) in trobenta (devet uvrščenih primorskih glasbenikov). Visoka je tudi zastopanost v ostalih trobilih, nekoliko slabše se godi kitari in harmoniki. Na slednjo sta zaigrala le dva primorska glasbenika, a je Julijana Peroša (GŠ Koper) v starejši skupini gladko pometla s konkurenco. Prvo uvrščene čakajo nagradni zaključni koncerti (eden od treh bo 26. marca v Postojni) in obilica povabil na nastope na domačih in tujih festivalih.