Novice, članki in odmevi ...

PRVI POBJEDNICI SUSRETA HARMONIKAŠA U PULI
Leto 2013/2014  |  25.04.2014  |  Videno: 361406  |  A+ | a-
Glas Istre, 25.04.2014
Z. Angeleski


Za dojmljivo odsviran Brahmsov "Ungarischer Tanz" i rusku narodnu "Petrushku" u najmlađoj "Baby" kategoriji harmonikaša mlađih od devet godina, najvišu ocjenu stručne komisije na 39. međunarodnom susretu harmonikaša u pulskom Domu hrvatskih branitelja dobio je mladi bosanski harmonikaš Amar Ćosić iz Bijeljine.
U kategoriji mlađih od 11 godina, na harmonici sa standardnim basovima najbolji solist je Šveđanin Leonid Muravjov, koji je suvereno izveo Haugev "In the Gloom of Night" te Panitskyjev "Variations on two Russian folk songs", dok je na harmonici s melodijskim basevima najvišu ocjenu dobila Porečanka Antonela Glavić, učenica porečke Osnovne glazbene škole "Slavko Zlatić", koja je izvela Derbenkov "Ples gusaka", Matanovićev "Cirkus" i Makkonenov "The Round Game of Angry Spirits".
Među harmonikašima mlađim od 13 godina (sa standardnim basovima) prvo mjesto osvojio je Slovak Mario Hrdy, koji je izveo djela Varge, Mella, Przybylskog i Paiera, dok je (s melodijskim basovima) najbolja mlada slovenska harmonikašica Julijana Peroša iz Kopra, koja je na programu imala djela Avseca, Seixasa i Repnikova.

U kategoriji solista mlađih od 15 godina (sa standardnim basovima), najbolje ocijenjen je Varaždinac Ivan Novak, i to za izvedbu djela Bacha, Magnantea. Basellija i Naikoa te svog mentora Saše Bastalca. Na harmonici s melodijskim basevima u ovoj kategoriji najbolji je Veljko Milojković iz Srbije, koji je izveo Roseneckijevu "Fantaziju", Scarlattijevu "Sonatu u f mollu", te Preczov "Children's suite No. 5".

Danas su najboljima proglašeni i mlađi komorni sastavi; u kategoriji do 15 godina najbolji je Duo harmonika iz Vrbovca koji čine Karlo Vuk i Hrvoje Baštek, za izvedbu djela Kolza, Bacha i Paizzolle, a u katrgoriji do 19 godina slovački Martins trio (Martin beseda, Martin Kršak i Martin Holly) za izvedbu djela Varge, Wojtarowicza, Wibernyja i Baraneka.
Dan ranije, u četvrtak, u velikoj sali Doma HB-a koncert je održao vrsni finski harmonikaš Mika Vayrynen, koji je, osim djela Bacha, Galynina, Korpijaakkoa, Rachamaninova i Lyytikainena, suvereno izveo Griegovih pet stavaka iz ciklusa "Lirski komadi".