Novice, članki in odmevi ...

LETO NOVIH IZOLSKIH TALENTOV
Leto 2013/2014  |  09.05.2014  |  Videno: 361517  |  A+ | a-
Mandrač, maj 2014
Glasbena šola Izola








Otroški pevski zbor
Glasbene šole Izola z zborovodkinjo Kristino Babič

Komaj se je šolsko leto pričelo in že sta mladi nadobudni violinistki stopili na tekmovalni oder 3. tekmovanja »Leona Pfeiferja« za mlade slovenske violiniste, ki je imelo prizorišče v Ljubljani konec novembra 2013. Učenki Nika Gačnik in Maša Stopar iz razreda profesorice violine Sonje Horvat sta vsaka v svoji kategoriji prejeli 1. nagrado. Obe sta se decembra izjemno uspešno predstavili tudi na 1. mednarodnem tekmovanju mladih violinistov, pianistov in komornih skupin – Tartini 2013 v Piranu, kjer sta nastopili v konkurenci udeležencev iz devetnajstih držav. Maša je v A2 kategoriji zasedla 2. mesto in prejela prvo nagrado, Nika pa je v A1 kategoriji ravno tako prejela prvo nagrado in zasedla 7. mesto.
 
Maša Stopar

Po kratkem novoletnem predahu je na šoli zavladalo izjemno delavno vzdušje. Učenci trobil in njihovi mentorji so se z dodatnimi vajami in številnimi nastopi vneto pripravljali na Regijsko tekmovanje mladih glasbenikov primorske 2014, ki je za trobila potekalo februarja v Novi Gorici. V disciplini trobenta sta iz razreda Borisa Benčiča nastopila dva učenca. Janja Trontelj je domov prinesla srebrno plaketo, Filip Kravanja Veljak pa si je prislužil zlato plaketo.
V Novi Gorici je nastopil tudi Emanuel Mikac iz razreda Mirka Orlača v disciplini evfonij in ravno tako prejel zlato plaketo. Tako za  Filipa kot Emanuela je zlato pomenilo, da bosta nastop morala ponoviti tudi na državnem nivoju. In tako je tudi bilo. Marca sta nastopila na 43. tekmovanju mladih glasbenikov Republike Slovenije 2014. Filip je v Postojni z izjemnim nastopom navdušil strokovno žirijo, ki mu je dodelila kar 98 točk. Osvojil je zlato plaketo in prejel 3. nagrado. Emanuel pa je s suverenim nastopom prejel odlično srebrno plaketo.
 
 
Filip Kravanja Veljak                                                                                 Ana Grzetič


Na Regijskem tekmovanju v disciplini klavirski duo v Kopru je nastopil tudi GR.AN. DUO, ki združuje izolsko in koprsko glasbeno šolo. Ana Grzetič iz Izole in Andreja Gregorič iz Kopra, učenki profesorice klavirja Selme Chicco Hajdin, sta prejeli zlato priznanje in posebno nagrado za najobetavnejši duo na tekmovanju v 1. b  kategoriji. Na državnem tekmovanju v Idriji sta z nastopom ponovno navdušili in si priigrali kar 99 točk ter poleg zlate plakete in 1. nagrade prejeli tudi posebno nagrado za najboljšo izvedbo obvezne skladbe. Konec marca sta se udeležili še 6. mednarodnega tekmovanja »Mladi glasbeniki« Citta di Treviso, kjer sta ponovno zasedli 1. mesto ter prejeli 2. nagrado.
Melodije trobil klavirja še niso povsem potihnile, ko so po šoli že odmevali žametni zvoki violončela. Od 27. marca do 13. aprila 2014 smo bili na gradu Štanjelu priča že 6. mednarodnemu glasbenemu tekmovanju in festivalu solistov ter komornih skupin Svirel, kjer so odlično nastopili kar trije učenci iz razreda profesorja violončela Antonija Hajdina. Nina Klobas in Neža Ivančič sta v kategoriji A prejeli srebrno diplomo. Ana Mittendorfer je z odličnim in prepričljivim nastopom v D kategoriji ravno tako prejela srebrno diplomo.
 
  
Ana Mittendorfer                                                                                    Tadej Časar

S štirih strun violončela pa že hitimo k šestim kitarskim strunam. Na Dnevih kitare Krško 2014 12. in 13. aprila je nastopil tudi mladi kitarist Tadej Časar iz razreda Bojana Kureta. Z izjemnim nastopom si je prislužil zlato priznanje in prejel 3. nagrado.
 
V Izolski učenci so se zelo uspešno predstavili tudi na zborovskih odrih. Na 24. državnem tekmovanju otroških in mladinskih zborov v začetku aprila je Otroški pevski zbor Glasbene šole Izola z zborovodkinjo Kristino Babič ob spremljavi violinistke Nike Gačnik in harmonikarja Timoteja Korenike prejel zlato priznanje z odliko. Babičeva je prejela tudi posebno priznanje komisije za najboljšo sestavo sporeda za otroški pevski zbor. Podobnega uspeha so se razveselili tudi pevci Mladinskega pevskega zbora Glasbene šole Koper, ki v svojih vrstah združuje pevce koprske in izolske glasbene šole. Pod taktirko Maje Cilenšek je zbor prejel zlato priznanje z odliko, hkrati pa je komisija zborovodkinji podelila tudi posebno priznanje za najbolj prepričljivo izvedbo sodobne zborovske skladbe Mateja Bonina, priznanega izolskega skladatelja mlajše generacije.