Novice, članki in odmevi ...

ZA KONEC KONCERTNI MARATON
Leto 2013/2014  |  14.07.2014  |  Videno: 361036  |  A+ | a-
Primorske novice, 14. julija 2014
BRANKA KLJUN (Radio Koper)


Koncert mentorjev, ki so nastopili v komornih skupinah, je bil izjemno umetniško doživetje
Foto: Kostja Sinožič







Umetniški vodja društva Ars Haliaeti, Rok Palčič je k sodelovanju povabil dvanajst uveljavljenih domačih in tujih glasbenikov, koncertantov in pedagogov, članov evropskih orkestrov in komornih skupin, da bi svoje znanje delili z učenci, dijaki in študenti iz dvanajstih držav, celo Izraela in Estonije.

Največ udeležencev se je prijavilo na tečaje ameriškega pianista Kevina Roberta Orra, ameriške violinistke Ide Bieler in naše domače harfistke Anje Gaberc. Ne le poučevanja, povsem resno so profesorji vzeli tudi pobudo umetniškega vodje, da bi se na koncertu mentorjev predstavili v komornih zasedbah. Flavtistka  Alenka Zupan, avstrijski violinist Benjamin Ziervogel, avstrijska violistka Nora Romanoff-Schwarzberg in izraelski violončelist Ofer Canetti so zaigrali v Mozartovem Kvartetu K.285, harfistka Anja Gaberc in saksofonist Oskar Laznik sta za to priložnost naštudirala Histoure du TangoAstorja Piazzolle, trem že omenjenim godalcem pa sta se v sklepni točki programa, Schumannovem Klavirskem kvintetu op.44 v Es duru pridružila še violinistka Živa Ciglenečki in pianist Rok Palčič. Koncert je bil izjemno umetniško doživetje, kar težko je verjeti, da so ga, čeprav profesionalci, vajeni komorne igre, naštudirali v pičlih štirih dneh.

Da je četrtkov koncert tako uspel, so svoje prispevali tudi trije naši, obalni glasbeniki: flavtistka Alenka Zupan, harfistka Anja Gaberc in pianist Rok Palčič, ki v ničemer niso zaostajali za tujimi mojstri svojih instrumentov. Izkazali so se kot vrhunski poustvarjalci, kako so se izkazali kot pedagogi, pa bo mogoče slišati danes v dvorani koprske Glasbene šole, kjer se bodo udeleženci predstavili na maratonskem koncertu: začel se bo ob 15. uri in trajal do 20. ure, nekateri najboljši pa bodo ob 21. uri nastopili še v neposrednem prenosu oddaje Musica sotto l'olivo na TV Koper-Capodistria.