Novice, članki in odmevi ...

NOV USPEH SLOVENSKE ZBOROVSKE GLASBE
Leto 2015/2016  |  31.10.2015  |  Videno: 361026  |  A+ | a-
Naši zbori, spletna revija o zborovski glasbi, 31. 10. 2015
Tekst: Maša Medved v sodelovanju z Dušanom Bavdkom
Foto: arhiv ECSA


Konec septembra je slovenska zborovska glasba doživela lep mednarodni uspeh. Sloviti BBC Singers so izvedli skladbi Paisaje Andreja Makorja in Salve regina Črta Sojarja Voglarja v nabito polni cerkvi St. Giles’ Cripplegate v Londonu. Skladbi sta bili izbrani na mednarodnem evropskem natečaju Orkestra sodobnih evropskih skladateljev ECCO, ki deluje pod okriljem Evropskega skladateljskega združenja ECSA. O podrobnostih natečaja in letošnjega izbora smo se pogovarjali s slovenskim zastopnikom in članom mednarodne delovne skupine za ECCO, skladateljem in profesorjem na Akademiji za glasbo v Ljubljani Dušanom Bavdkom, ki je med drugim povedal, da bomo jeseni 2016 podoben dogodek gostili tudi v Ljubljani.

Skrb ECSA za promocijo sodobne umetniške glasbe in nastajanje novih glasbenih del
Evropsko skladateljsko združenje ECSA, ustanovljeno leta 2007 v Bruslju, vključuje več kot 40 skladateljskih društev in združenj iz vse Evrope, kar zajema okoli 23.000 skladateljev iz 20 evropskih držav. Od slovenskih predstavnikov sta člana zveze Društvo slovenskih skladateljev (DSS) in Slovenska unija glasbenih ustvarjalcev (SUGU).

Združenje je sestavljeno iz treh odborov: za resno oziroma umetniško (ECF), popularno (APCOE) ter filmsko in avdiovizualno glasbo (FFACE). Vsak deluje na svojem področju, združeno pa nastopajo predvsem na področju zaščite avtorskih pravic. Že od samega začetka je bila glavna naloga odbora ECF (Evropski skladateljski forum) skrb za skladateljsko in izobraževalno dejavnost na področju umetniške in koncertne glasbe v Evropi. Med drugim tudi v okviru projekta ECCO (Orkester sodobnih evropskih skladateljev), ki skrbi za promocijo sodobne umetniške glasbe in spodbuja nastajanje novih glasbenih del v obliki različnih natečajev.

Slovenija je po besedah zastopnika Društva slovenskih skladateljev, Dušana Bavdka, »dala projektu ECCO pomembna izhodišča in pravzaprav omogočila njegov začetek. Za prvi koncert smo namreč ponudili naš Komorni orkester solistov DSS, ki je 21. junija 2011 v Muzejski četrti (MuseumsQuartier) na Dunaju izvedel dela skladateljev iz šestih evropskih držav«. V letu 2014 je bil koncept projekta na njegovo pobudo razširjen tako, da lahko sedaj ECCO predstavljajo raznovrstni glasbeni sestavi na visoki kakovostni ravni iz različnih evropskih držav, zaradi česar se bodo koncerti odvijali v različnih krajih.

Letos pod imenom ECCO prvič nastopila zborovska zasedba
Za vsak koncert v okviru projekta ECCO je objavljen natečaj za glasbena dela. Vsa društva, ki so vključena v odbor ECF, prejmejo razpis za izbor del, ki določa, da lahko prispevajo tri skladbe svojih skladateljev. V ta namen mora vsako društvo najprej izpeljati selekcijo na nacionalni ravni, krovna žirija ECCO pa nato izmed prispelih del opravi drugo stopnjo izbora in sestavi programe posameznih koncertov ECCO. Žirijo oz. delovno skupino sestavljajo štirje člani: Lorenzo Carola (FdC, Belgija), Stephen McNeff (BASCA, Velika Britanija), Jana Andreevska (SOKOM, Makedonija) in Dušan Bavdek (DSS, Slovenija). Peti član žirije pa je ob vsakem izboru drug – gre za dirigenta sestava, ki bo nastopil pod imenom ECCO.

Pri organizaciji drugega letošnjega koncerta se je ECCO povezal z britanskim združenjem BASCA (Britanska akademija kantavtorjev, skladateljev in avtorjev) ter svetovno priznanim zborom BBC Singers, ki je dal projektu nov zagon, saj je pod imenom ECCO prvič nastopila tako kakovostna in pa zborovska zasedba. Razpis je bil namenjen skladbam za mešani zbor a cappella do skupaj 18 glasov (5 sopranov, 4 mezzosoprane, 4 tenorje in 5 basov). Posamezno delo ni smelo presegati trajanja 10 minut, skladbe pa so morale biti napisane v zadnjih dvajsetih letih in biti že izvedene. Vsak skladatelj je lahko predložil največ 3 svoja dela, posamezni založnik pa do 5 del.

Strokovna žirija DSS v sestavi Ambrož Čopi, Robert Kamplet in Bojan Glavina je 10. junija 2015 med prispelimi prijavami slovenskih skladateljev izbrala 3 dela in jih poslala naprej v presojo mednarodni delovni skupini ECCO. Ker pri izboru del praviloma sodeluje tudi dirigent, saj najbolje pozna svojo zasedbo, je bil na tokratnem zasedanju delovne skupine prisoten tudi James Morgan, dirigent zasedbe BBC Singers.

Med 12 državami izbrana tudi dva slovenska skladatelja

Na finalni izbor (po že opravljenih selekcijah na nacionalni ravni) je prispelo 27 skladb iz 12 držav članic. Po kakovosti so bile raznolike, zelo očitne razlike so se pokazale med državami z nekoliko šibkejšo zborovsko tradicijo in tistimi, kjer je zborovstvo zelo razširjeno. Iz tega vidika je presenetljivo, da med izbranimi deli ni moč zaslediti skladbe iz baltskih držav, ko pa vemo, kako močna je njihova zborovska kultura. Dušan Bavdek nam je zaupal, da je bil tokrat žal razlog za to v njihovem nekoliko površnem branju zahtev razpisa.

Rezultatov mednarodnega izbora del, ki so bili znani 1. julija 2015, se je še posebej razveselilo 9 skladateljev iz petih evropskih držav. Izbrana je bila ena skladba poljskega skladatelja (Miłosz Bembinow) ter po dve skladbi iz Finske (Mikko Heiniö, Perttu Haapanen), Norveške (Lasse Thoresen, Bjørn Bolstad Skjelbred), Velike Britanije (Jonathan Dove, Cecilia McDowall) in Slovenije (Andrej Makor, Črt Sojar Voglar).

Na koncertu BBC Singers slovenskima skladbama številne pohvale
Na koncertu 30. septembra v londonski cerkvi St. Giles’ Cripplegate so BBC Singers poleg drugih izbranih sodobnih zborovskih del izvedli tudi skladbi Paisaje Andreja Makorja in Salve regina Črta Sojarja Voglarja. Za slovensko glasbo je to velik uspeh. Dušan Bavdek je dosežek ovrednotil takole: »Zelo sem vesel, da smo Slovenci ponovno pokazali vrhunskost. Lepo je, da smo skromni, vendar pa smo lahko tudi samozavestni. Tokratni koncert ECCO je ponoven dokaz, da imamo na zborovskem področju veliko pokazati in da so naša zborovska dela cenjena tudi v tujini. Pomembno je gojiti in si prizadevati za izraz lastne identitete in Slovenci smo pri tem zagotovo na pravi poti. Obe naši deli sta bili na enako visoki kakovostni ravni kakor ostale skladbe in zanju smo po koncertu prejeli številne pohvale. Kot član delovne skupine za ECCO in zastopnik Slovenije sem po koncertu občutil veliko olajšanje in zadovoljstvo, saj se projekt, v katerega smo tudi Slovenci vložili veliko, razvija zelo uspešno.«

Celoten spored koncerta BBC Singers, ki je bil posnet in predvajan tudi v okviru Evropske radiodifuzne zveze (EBU):
Lasse Thoresen (1949): Mon Dieu (Norveška)
Jonathan Dove (1959): It sounded as if the streets were running (Velika Britanija)
Andrej Makor (1987): Paisaje (Slovenija)
Mikko Heiniö (1948): Mater fons amoris (Finska)
Miłosz Bembinow (1978): Shakespired (Poljska)

Jeseni 2016 v znamenju koncertov ECCO tudi pri nas
Naslednje leto bomo podoben dogodek gostili tudi v Ljubljani. V okviru projekta ECCO bosta Simfonični orkester in Big band RTV Slovenija 29. in 30. septembra 2016 izvedla dva koncerta. Razpis za skladbe bo predvidoma odprt v januarju 2016.