Novice, članki in odmevi ...

NOVIM IZZIVOM NAPROTI
Leto 2015/2016  |  29.10.2015  |  Videno: 360728  |  A+ | a-
Primorske novice
Tekst: Branka Kljun, Radio Koper



7. avgusta letos smo v Tartinijevem gledališču v Piranu lahko prisluhnili otvoritvenemu koncertu 37. Piranskih glasbenih večerov, ki ga je organizator, Avditorij Portorož, zaupal Komornemu orkestru Slovenske filharmonije. Ta je kot solistko v Tartinijevem Koncertu v d-molu predlagal mlado, komaj 17-letno violinistko Niko Toškan, dijakinjo koprske umetniške gimnazije.

“Da je prišlo do tega povabila, se lahko zahvalim svojemu profesorju Bogomirju Petraču, ki me je pred dvema letoma peljal v Ljubljano, da sem se lahko filharmonikom predstavila z Mendelssohnovim koncertom v e-molu. To je verjetno vplivalo na njihovo odločitev, da letos nastopim z njimi,” pripoveduje zgovorna in temperamentna 17-letnica in dodaja, da to ni njena prva izkušnja z orkestrom. Nika Toškan je pri dvanajstih oziroma trinajstih letih igrala s Šolskim orkestrom Vladimir Lovec in sicer Vivaldijevo Pomlad. S šolskim orkestrom je igrala tudi lani, s profesorjem sta se odločila za znani Tartinijev Vražji trilček.

Lani pa je z orkestrom igrala že tretjič, tokrat kot “substitut”, kot temu pravijo v orkestrskem žargonu; z zmago na tekmovanju Svirel si je namreč priborila še posebno nagrado, sodelovanje z orkestrom RTV Slovenija na enem od njegovih abonmajskih koncertov. “Poklicali so me in me povabili k sodelovanju na koncertu, ki ga je vodil dirigent George Pehlivanian, to je bila zame prekrasna izkušnja. Igrali smo novo delo Mateja Bonina (to delo je pozneje dobilo prestižno mednarodno nagrado Rostrum v Talinu, op. a.), zanimivo, kakšne nove ideje se pojavljajo skladateljem v tem času. Igrali smo Koncert za violino in orkester v D-duru Petra Iljiča Čajkovskega s solistko Lano Trotovšek, ki ga igram tudi sama, tako da sem z radovednostjo spremljala, kaj se dogaja za solističnim partom, zares zanimiva izkušnja,” pripoveduje Nika.

Zanimiva izkušnja še toliko bolj, saj se je mlada violinistka prav s tem delom letos spomladi predstavila na sprejemnih izpitih na Konservatoriju v Amsterdamu, kjer jo je v svoj razred sprejel profesor Ilya Grubert, priznani latvijski violinist. “S profesorjem Grubertom se srečujeva na njegovih masterclassih že sedem let, k njemu me je pri desetih letih odpeljala profesorica Tinkara Palčič. Zadnja leta pa me vedno znova vabi na svoj Konservatorij. Letos sem se odločila za ta korak, čeprav mi do mature manjka še eno leto. Na konservatoriju mi bodo omogočili, da bom vzporedno lahko zaključila tudi koprsko gimnazijo,” še pove Nika, ki se zaveda, da je dobro imeti maturo “v žepu”, pa čeprav to ni pogoj za vpis na konservatorij.

Da je Nikino življenje pestro in polno adrenalina, potrjujejo nekatere njene zanimive dogodivščine. Lani se ji je pripetilo, da je na tekmovanje  Svirel prišla brez svojega instrumenta - violina je namreč po nesreči ostala doma. Lahko si samo mislimo, kakšno vzdušje je vladalo, dokler ji znanec ni pripeljal instrumenta na Dobrovo, rezultat nastopa pa je bil: 100 točk. Zanimiva je tudi zgodba o tem, koliko časa je študirala Tartinijev koncert, s katerim se je predstavila v Piranu. Ponudbo je dobila julija. “Takšne ponudbe res ne gre zavrniti, sem si mislila, pa čeprav je to tik pred odhodom na maturantski izlet.” Po vrnitvi iz Grčije je morala še za nekaj dni s prijatelji na Lošinj, kakopak, saj je bilo letovanje že plačano. Za pripravo na nastop ji je ostalo le štirinajst dni in več kot očitno je to zadostovalo.

Nika je zdaj že na Nizozemskem, kjer pridno izpolnjuje zastavljene cilje: “Pred odhodom so me navdajali mešani občutki. Po eni strani sem komaj čakala, da se osamosvojim, da se posvetim samo glasbi, da spoznam ljudi z enakimi interesi … po drugi pa sem imela tremo pred novimi kraji, novim jezikom, novo kulturo. Težko je pustiti prijatelje, starše, nedokončano šolo. Upam, da sem dovolj močna in zrela, da bom izpeljala vse, kar si želim in da se bom znašla,” še odraslo doda.