Novice, članki in odmevi ...

SOL IN POPER GIMNAZIJE KOPER
Leto 2015/2016  |  14.10.2015  |  Videno: 360947  |  A+ | a-
Primorske novice
Tekst: AP
Fotografije: Alenka Penjak



Dogodki, ki obeležujejo slovesnost, so združili profesorje in dijake šole, “ki vzgaja elito intelektualcev”, je na včerajšnji tiskovni konferenci povedal Bruno Petrič, ravnatelj gimnazije. Da timsko delo zbližuje in povečuje pripadnost šoli, pa je poudarila Ines Cergol, profesorica slovenščine.

Oh, ta matematika!

Že jutri bo prvi v nizu dogodkov, okrogla miza Oh, ta matematika. V ponedeljek bo ob 17. uri na prenovljenem šolskem igrišču športna prireditev, namenjena vsem bivšim in sedanjim dijakom športnih oddelkov gimnazije, v torek pa bo napočil tisti pravi slovesni dan, ko bo v dvorani Sv. Frančiška Asiškega - pred četrt stoletja je bila še gimnazijska telovadnica - osrednja slovesnost z vabljenimi gosti. V programu bodo med drugim zapeli pevski zbor Gimnazije Koper, komorne točke pripravljajo dijaki umetniške smeri, prikazali bodo film s šolsko tematiko, literarna dela, plesno točko. Do konca šolskega leta pa bo še sedem koncertov, napoveduje ravnatelj Petrič, na katerih bodo nastopili dijaki umetniške gimnazije glasbene smeri. Koncertna gimnazijska zgodba se bo sklenila 12. maja v Sv. Frančišku z nastopom zbora Gimnazije Koper.
 

Nov jubilejni Maestral

Zgodovina Gimnazije Koper se je začela pisati 20. oktobra 1945, ko je skozi šolska vrata prvič vstopilo 42 dijakov, ki jih je učilo pet profesorjev. Sedem desetletij pozneje je na šoli 517 dijakov in dijakinj, ki jih poučuje 96 predavateljev. Mnogi so prispevali tudi k nastajanju priložnostnega šolskega zbornika in posebne izdaje gimnazijskega literarnega glasila Maestral, ki letos praznuje 50 let.

Oba je uredila Ines Cergol, ki je prispevala tudi uvodnik. V zborniku so se osredotočili na zadnjih deset let dogajanja; navsezadnje so šolska zbornika izdali že ob 50-letnici in deset let pozneje. V Maestralu pa se spominjajo na zgodovino tega pomembnega glasila, ki ima - kot poudarja Ines Cergol - bržkone najdaljšo tradicijo nepretrganega izhajanja v Sloveniji. Pobudnik za nastanek glasila in njegov prvi urednik je bil Vlado Šav, med nekdanjimi dijaki, ki so v Maestralu objavljali, pa so Jure Vuga, Metka Cotič, Andrej Morovič, Gašper Malej, Karlo Hmeljak. Najvišje pa se je na slovenski Parnas povzpel pokojni pesnik Tomaž Šalamun, ki so mu posvetili jubilejno številko.
 


Ravnatelj Bruno Petrič, pedagoška koordinatorica Barbara Dobrila in profesorica slovenščine Ines Cergol te dni vabijo na pester nabor dogajanj ob 70-letnici Gimnazije Koper.