Novice, članki in odmevi ...

VAJA DELA ODO RADOSTI
Leto 2014/2015  |  17.08.2015  |  Videno: 361602  |  A+ | a-
Primorske novice
Piše Vesna Humar

Fotografije Tomaž Primožič - Fpa










“Všeč jim je prav vse. Staro mesto, vzdušje, morje, predvsem pa to, da bivajo v Dijaškem domu ter vadijo v Glasbeni šoli in bližnji osnovni šoli, tako da so vsa prizorišča oddaljena le nekaj metrov in razdaljo zlahka premagajo peš,” je povedal vodja projekta Igor Coretti Kuret, ki ima veliko dela.

Glasbeniki se morajo namreč naučiti devet skladb, ki so zgodovinsko povezane s prvo svetovno vojno in segajo od Mahlerjeve “žalostne koračnice” do Beethovnove Ode radosti.

Kuret usklajuje skupne vaje orkestra, za ubranost pa skrbi ugledna skupina mentorjev. Prve violine vadijo s Tamasom Majorjem iz Budimpešte, drugi z Eliom Vigobom iz Trsta, viole uči solo violinist radijskega orkestra iz Kölna Joachim Krist. Makedonca Živko Firfov in Petruš Petruševski skrbita za čeliste in kontrabasiste. Petruševski je bil pred dvajsetimi leti član orkestra in je prvi nekdanji mladi glasbenik, ki je postal mentor. Tommaso Bisiak, Lazslo Szeman in Mitja Bobič vadijo s pihalci, rogisti in trobentači. Ob tolkalcu Fabianu Perezu Tedescu in harfistki Tatiani Doniz mednarodno skupino učiteljev dopolnjuje Mirko Orlač, ki skrbi za pozavne. “Pa tudi za ključe,” se nasmehne Kuret. Orlač je namreč pomočnik ravnatelja koprske glasbene šole, ki je mladim glasbenikom gostoljubno odprla vrata. “Z veseljem smo podprli projekt. Naša ustanova si prizadeva, da bi se istrsko občinstvo, ki je po tradiciji vajeno zborovske glasbe, odprlo tudi simfoničnemu zvoku. Z mladinskim orkestrom naše šole nam počasi uspeva vzpostavljati tradicijo,” pojasnjuje ravnatelj glasbene šole Iztok Babnik, ki v mednarodnih delavnicah, šolah in seminarjih vidi tudi gospodarsko in razvojno priložnost za Koper.