Novice, članki in odmevi ...

PRIMORSKI ZBORI SPET ODLIČNI
Leto 2014/2015  |  27.07.2015  |  Videno: 365198  |  A+ | a-
Primorske novice
Branka Kljun, Radio Koper


Na festivalu InCanto Mediterraneo so se pomerili zbori iz Rusije, Taivana, Estonije, Španije, Italije in Slovenije.

Dekliški zbor Glasbene šole Koper, ki ga vodi Maja Cilenšek, je v kategoriji odraslih zborov - mešanih, moških in ženskih - osvojil 92 točk in se s tem uvrstil med zlate zbore; le za točko je zaostal za prvonagrajenim Komornim zborom Ozarenie, ki je del Glasbenega združenja iz Moskve. Koprski zbor je prejel tudi posebno priznanje za najboljšo izvedbo skladbe sicilijanskega avtorja; to je bila skladba Gloria patri Giuseppeja Mignemija, ki jo je imel v svojem programu tudi zmagovalni ruski zbor. Na tretje mesto je strokovna žirija (sestavljali so jo trije italijanski žiranti, pa slovenski predstavnik Stojan Kuret in Romun Voicu Popescu, ki mu je organizator zaupal predsedovanje) postavila Dekliški zbor Pueri cantores iz Tolmina, ki je pod vodstvom Barbare Kovačič osvojil srebrno priznanje. Tretji slovenski predstavnik, Mladinski zbor Emil Komel iz Gorice je pod vodstvom Davida Bandlja tekmoval v kategoriji otroških zborov in tam zasedel 4. mesto ter prejel srebrno priznanje.
Vsi trije zbori so se predstavili s premišljeno izbranimi in lepo oblikovanimi programi, z dobro postavljeno vokalno tehniko in lepimi interpretacijami. V svoje programe so vključili tudi slovensko tvornost, zlasti tisto najsodobnejšo - dela Čopija, Makorja, Quaggiata, pa Lebiča in Rojka -, ki je posebej navdušil s svojo skladbo Bu; v partituro je namreč vključil tudi marimbo in še nekaj manjših tolkalnih instrumentov.

“Lahko smo ponosni, da so izmed številnih prijavljenih zborov izbrali vse tri naše predstavnike,” pravi član žirije, dirigent Stojan Kuret. In dodaja, da organizator tekmovanja dobro pozna slovensko zborovsko tradicijo in delo: “Pred dvema letoma je na tem tekmovanju zmagal Akademski pevski zbor Univerze na Primorskem z Ambrožem Čopijem. Goriški pevci, člani mladinskega zbora Emil Komel so se lepo izkazali; žal so fantje tik pred mutacijo in ne zmorejo več tiste ravni, po kateri jih poznamo s prejšnjih tekmovanj. Tudi tolminski zbor je znatno pomlajen. Barbara Kovačič lepo vzgaja pevce iz svojega malega Tolmina, da lahko konkurirajo zborom iz velikih mest, kot sta, recimo, Moskva ali Palermo. Zbor Glasbene šole Koper in zborovodkinja Maja Cilenšek pa sta, kar zadeva kakovost interpretiranja, poglavje zase. Žirija je morda pogrešala le večje kontraste v programih, sicer bi gotovo slavil ta zbor.”

Z nastopom slovenskih zborov je bil več kot zadovoljen tudi predsednik strokovne žirije, romunski dirigent Voicu Popescu, ki pravi, da je bilo slišati slovenske zbore zanj posebno doživetje. “Kaže, da imate zelo dobro pevsko šolo in šolo zborovskega dirigiranja, najboljšo na Balkanu, v Južni Evropi, pravzaprav kar v vsej Evropi.” Posebej ga je navdušil prvi nastop koprskega zbora pa tudi njegova ekspresivnost: “Po njihovem drugem nastopu sem sicer dal nekaj prednosti slovenskemu zboru. Ruskega res sestavljajo nekoliko bolj izkušene pevke, ki imajo odraslejši zvok, vendar pa menim, da bo naslednjič Dekliški zbor koprske Glasbene šole prevzel prvo nagrado, pa tudi grand prix , to bi jim resnično privoščil.”