Novice, članki in odmevi ...

SLAVJE MLADIH SLOVENSKIH TALETNOV
Leto 2014/2015  |  09.12.2014  |  Videno: 360783  |  A+ | a-
Primorski dnevnik
Katja Kralj




Umetniški vodja tekmovanja Matteo Fanni Canalles je poudaril dejstvo, da se v Trstu srečujejo mladi iz držav, ki so bile pred sto leti vpletene v krvavo svetovno vojno, in prijateljske vezi so potrdili tudi hrvaška konzulka v Trstu ter predstavnik društva Italija-Srbija, ki sta bila prisotna na slovesni podelitvi nagrad.
Letos se je tekmovanja udeležilo kar dvesto dvajset mladih talentov iz Italije, Slovenije, Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Srbije, Avstrije, Češke, Belorusije in ZDA, slovenske glasbene šole pa so slavile absolutno premoč. Tudi Glasbena matica je prejela pomembno priznanje s 3. nagrado, ki si jo je v B kategoriji prislužila enajstletna Sara Schisa, učenka prof. Armina Seška, srbski pedagog pa je bil v središču pozornosti, kajti njegovi hčerki dvojčici Ana in Kaja, ki pod njegovim mentorstvom študirata na ljubljanskem konservatoriju, sta odnesli najvišje nagrade.
Na zaključni slovesnosti so v gledališču Miela nastopili vsi dobitniki prvih nagrad v posmaeznih kategorijah: ljubka in nadarjena pianistka Nastasja Češnjevar Ušumović iz Slovenije je zmagala v kategoriji A. V isti kategoriji je bila najboljša slovenska flavtistka Izza Štih, italijansko čast pa je rešila mala violinistka Silvia Borghese. V kategoriji B je prvo nagrado osvojil hrvaški pianist Jan Niković, med flavtisti pa Slovenka Klara Krumpak. Z oceno 100/100 sta si prvo nagrado v kategoriji B delili štirinajstletni dvojčici Kaja in Ana Sešek, slednja je prejela tudi posebno nagrado za najboljšo izvedbo Mazasove etude. Prvi nagradi v komorni glasbi sta prejela trio hrvaških pianistov, ki so ga sestavljali Jan Niković. Matija Kranjčić in Goran Atalić ter kvartet slovenskih flavtistk, v katerem so igrale Petra Štibelj, Maruša Bogataj, Jerca Jesenovec in Jerca Berce. prvo nagrado v kategoriji C je osvojil srbski pianist Miloš Topalović, med flavtisti pa Slovenska Patricija Kunstek. Slovenka Ivana Percan Kodarin je prejela prvo nagrado v kategoriji C za violiniste, žal pa se iz tehničnih razlogov ni mogla udeležiti nastopa in nagrajevanja.
Poslušali smo res prvovrstne talente in mednarodna žirija (naj omenimo Giorgia Vidussa in Roberta Fabbricianija) ni imela lahkega dela, ko je morala med njimi poiskati absolutne zmagovalce. Med posvetom je nastopila slovenska pianistka Petra Šker, ki je bila nagrajena za najboljšo izvedbo sodobne skladbe za klavir Danzas argentinas Alberta Ginastere.
Pomembnost tekmovanja je potrdila tudi medalja, ki jo je društvu Ars Nova poslal predsednik republike Giorgio Napolitano, pred dvema tednoma pa so lanski zmagovalci nastopili tudi v Bruslju. program je povezovala Biancarosa Chiarandini, Matteo Fanni Canalles pa se je zahvalil vrsti javnih in zasebnih pokroviteljev, ki so omogočili 10. izvedo tekmovanja, od Dežele FJK, tržaške Pokrajine in Občine do prostovoljcev, ki v okviru društva Ars Nova skrbijo za organizacijo.
Po dobrih dveh urah glasbe smo dočakali končne izide: na oder so bili povabljeni vsi pedagogi, ki so s svojimi učenci opravili odlično delo, nato pa absolutni zmagovalci: mala Nastasja Češnjevar Ušumović je prejela pokal Nives Caetan Buzzaui (ob 100-letnici rojstva tržaške pedagoginje), Kaja Sešek pokal Alfredo Marcosig kot najboljša violinistka, njena dvojčica Ana pa pokal Paolo Spincich kot absolutna zmagovalka tekmovanja. Gledališče Miela je kar sijalo ob sreči mladih talentov, ki so s pokali odnesli domov veliko zadoščenja, Ana Sešek pa je ob spremljavi svoje mame Jasne Jan Sešek morala ponovno zaigrati skladbo, s katero si je prislužila prestižno zmago, 1. stavek koncerta v e-molu op. 64 Felixa Mendessohna-Bartholdyja.