Novice, članki in odmevi ...

NA VALOVIH OTROŠKIH GLASOV
Leto 2014/2015  |  27.05.2015  |  Videno: 361264  |  A+ | a-
Istra, št. 5, leto VII
Piše: VG
Na sliki: Otroški pevski zbor GŠ Izola

Otroški pevski zbor Glasbene šole Koper letos praznuje svojo deseto obletnico delovanja in je med ostalimi zbori pravzaprav najmlajši, zato je tudi nastopil prvi. Vanj so vključeni otroci od sedmega do enajstega leta starosti. Pod vodstvom zborovodkinje Danijele Terbižan ob klavirski spremljavi Nives Pavlič je letos prvič nastopil na tekmovanju »Zlata grla« v Gorici in domov prinesel poleg zlatega priznanja tudi tri posebna priznanja: za najboljši otroški zbor, za izbor in izvedbo programa ter za najboljšo izvedbo umetne pesmi slovenskega avtorja, na kar so mlade pevke in pevci še posebej ponosni. Na koncertu so predstavili izjemno pester program. Poleg dveh priredb slovenskih ljudskih pesmi so zapeli Černetovo Učeno muho in hudomušno Glavinovo Glasbeno pustolovščino. Svoj nastop so zaokrožili z zabavno pesmijo o grajski prikazni italijanske skladateljice Enrice Balasso.

Kot drugi je nastopil Otroški pevski zbor Glasbene šole Koper – podružnice Izola z zborovodkinjo Kristino Babič ob spremljavi Sindije Šiško. V svoj program so vključili kar dve krstni izvedbi primorskega skladatelja Bojana Glavine. Za zaključek se je zboru na odru pridružila še komorna skupina Etnotok pod mentorstvom Mirjane Gvozdenac. Lansko leto je svojim uspehom na štirih regijskih tekmovanjih v Novi Gorici dodal še piko na i z osvojenim zlatim priznanjem z odliko na državnem tekmovanju v Zagorju ob Savi. Trenutno pa so pevci ponosni na še sveže zlato priznanje z odliko in posebno priznanje Zveze pevskih zborov Primorske za najboljšo izvedbo sodobne slovenske skladbe, ki so ju prejeli 20. maja na 5. regijskem tekmovanju otroških in mladinskih pevskih zborov v Novi Gorici. Posebnega priznanja pa je bil deležen tudi skladatelj Glavina za noviteto Ptice.

Mladinski pevski zbor koprske glasbene šole je pod vodstvom Maje Cilenšek in ob klavirski spremljavi Sindije Šiško s svojim zrelim nastopom navdušil vse prisotne. Program, ki ga je Cilenškova premišljeno izbrala, je pisan na kožo tako pevcem, kot tudi poslušalcem, saj je hkrati všečen in zabaven, vendar zaradi tega nič manj zahteven. Zbor je zrasel iz obeh otroških pevskih zborov. V svojih vrstah združuje učence koprske in izolske glasbene šole.
Iz mladinskega zbora se je v zadnjih letih razvila dekliška zasedba, v kateri pojejo starejše pevke in nekatere bivše pevke, ki si še naprej želijo sodelovanja s Cilenškovo. Predstavile so zelo raznolik program. Poslušali smo renesančne, romantične in sodobne sakralne ter črnske duhovne skladbe. S suverenim in sproščenim nastopom, kljub komorni zasedbi, so v dvorani Sv. Frančiška poslušalcem posredovale izjemno zborovsko doživetje. Obe zasedbi se lahko pohvalita s številnimi prvimi mesti in posebnimi nagradami na državnih in mednarodnih tekmovanjih ter festivalih. Sodelovali sta s priznanimi domačimi in tujimi glasbeniki. Pevke in pevci so še posebej ponosni na številne krstne izvedbe primorskih skladateljev Ambroža Čopija, Bojana Glavine, Mateja Bonina in Andreja Makorja ter skladatelja iz Ljubljane Uroša Rojka. Leta 2013 so ob svoji 10. obletnici izdali zgoščenko »Pesmi na dlani« v okviru Založbe kaset in plošč RTV Slovenija. Dekliška skupina se trenutno pripravlja na tekmovanje na Siciliji, kamor bodo odpotovale julija letos.

Koncert je s teksti iz pesmi povezovala učenka flavte Lia Luša ob glasbeno plesnih točkah baletke Marjete Milostnik in učenke tolkal Jane Zrnec Drobnjak.