Novice, članki in odmevi ...

DVOJEN, ZGODOVINSKI USPEH SLOVENSKE SODOBNE GLASBE
Leto 2014/2015  |  15.05.2015  |  Videno: 360968  |  A+ | a-
Spletna stran http://ars.rtvslo.si/
Primož Trdan 



Mednarodna skladateljska tribuna Rostrum (International Rostrum of Composers) že dobrih šest desetletij zbira in predstavlja posnetke novih glasbenih del, predstavniki sodelujočih radijskih postaj pa skozi demokratičen glasovalni proces med njimi skupaj odkrivajo tiste najzanimivejše, najbolj inovativne in umetniško dognane. Vsako leto izpostavijo eno »izbrano« delo ter več »priporočenih«, razen uradnega priznanja pa so te skladbe deležne tudi pogostejšega predvajanja na radijskih valovih po vsem svetu. K temu se v zadnjih letih pridružujejo še naročila novih del.

Tribuna je hitro prepoznala kakovost skladateljev, ki jih danes štejemo za glasbene klasike dvajsetega stoletja, ustvarjalce, kot so Luciano Berio, Witold Lutosławski, Elliott Carter, Luigi Nono in Henri Dutilleux. Med izbranimi skladbami najdemo številne, ki so se izkazale za mejnike v glasbeni umetnosti zadnje polovice stoletja, denimoLontano Györgya Ligetija, Žalna glasba Lutosławskega, Ancient Voices of Children Georgea Crumba in De StaatLouisa Andriessna.


Zgodovinski uspeh Mateja Bonina


Matej Bonin je z zmago med mladimi skladatelji dosegel zgodovinski uspeh, saj je njegov Cancro prvo »izbrano« delo kakega slovenskega avtorja. Hkrati je to tudi priznanje glasbenikom, Simfoničnemu orkestru RTV Slovenija, ki je z Georgem Pehlivanianom skladbo krstil februarja na koncertu cikla Kromatika – prav koncertni posnetek je navdušil delegate. Delegat našega radia, urednik uredništva za resno glasbo Gregor Pirš poroča:

»Ne samo formalna potrditev, tudi neposredni odzivi delegatov govorijo o izjemnem občutku za zvočno gradnjo in distribucijo glasbenega časa v Boninovi partituri.«


Vito Žuraj ponovil dosežek


Vito Žuraj je z uvrstitvijo med »priporočena« dela v generalni kategoriji ponovil uspeh iz leta 2012, ko se je med deseterico najboljših skladb uvrstil z Warm up za rog in tolkala. Gregor Pirš poroča o generalnem izboru:

»Aktualni dobitnik nagrade Prešernovega sklada je tokrat pisal za znameniti Ansambel Modern – posnetek je prav tako z letošnjega koncerta sezone Kromatika – prinaša pa virtuozno obravnavo trobilnega in drugega zvoka v odnosu do jazzovskih elementov – predvsem gre tu za walking bass – vse to seveda z jasnim stališčem sodobne umetnostne glasbe. V generalni kategoriji smo kot najvidnejše delo delegati izbrali simfonično skladbo Songr norveškega skladatelja Jana Erika Mikalssena, skladbo s pečatom norveške ljudske zvočnosti in norveške zgodovine v odnosu do sodobnosti.«

Prve vtise z letošnje mednarodne skladateljske tribune Rostrum bomo predstavili v sredo 27. maja v oddaji Arsov art atelje.