Novice, članki in odmevi ...

VEDNO SE JE MOGOČE NAUČITI ŠE KAJ NOVEGA
Leto 2014/2015  |  23.04.2015  |  Videno: 361607  |  A+ | a-
Primorske novice
Branka Kljun, Radio Koper


Eva Tomšič je prikupno, drobceno dekletce, za katero človek prav težko verjame, da je 20-letna študentka belgijske visokošolske ustanove. Na snemanje v studio Hendrix Radia Koper pride z očetom, ki ji pomaga prinesti njen veliki zlati instrument. Pravzaprav ta ni njen, svojega ima v Bruslju, ko je v Sloveniji, igra na šolskega, na tisto harfo, na kateri je zaključila nižjo glasbeno šolo pri profesorici  Svetlani Lučki Joksič in maturirala pri profesorici Anji Gaberc.

Po maturi se je na priporočilo profesorice odpravila v Bruselj. Danes pravi, da je bila izbira povsem pravilna: “Jana je odlična profesorica in čudovita referenca za najpomembnejše svetovne harfistične dogodke.” Lani se je Evi uspelo prebiti skozi gosto sito nastopajočih na svetovnem harfističnem kongresu v Avstraliji. Bila je ena od 23 mladih harfistov z vsega sveta, ki so bili na podlagi briljantnih dosežkov, odličnih posnetkov, CV-ja in priporočil izbrani, da so smeli zaigrati pred največjimi mojstri tega instrumenta v Sidneyu.

Eva med svoje največje dosežke - poleg letošnje zmage na državnem tekmovanju - šteje tudi nastop na finalni prireditvi za izbor slovenskega predstavnika za tekmovanje Evrovizijskega mladega glasbenika leta 2012. Takrat je zaigrala s Simfoniki RTV Slovenija v Slovenski filharmoniji.

Veliko raje kot na tekmovanjih se Eva predstavlja na koncertih, vendar pa se zaveda, da ji prav tekmovalni uspehi odprejo največ vrat. Zato bo konec letošnjega leta nastopila na enem največjih harfističnih tekmovanj v Izraelu, za katero mora pripraviti kar tri ure glasbe. Tekmovanje traja tri tedne, poteka namreč v štirih etapah. Zadnja, finalna etapa je nastop s simfoničnim orkestrom, s katerim je predpisan Koncert za harfo v Es duru angleškega romantika Eliasa Parisha Alvarsa. Prav to delo bo kot prvo nagrajenka letošnjega Temsiga pred tem izvedla tudi v Ljubljani z orkestrom Slovenske filharmonije. Letos jo čaka res veliko dela, poleg priprav na vse te svetovne preizkušnje bo morala opraviti tudi vse izpite na konservatoriju in se pripraviti na sprejemne izpite za magistrski študij. Seveda nas zanima, česa se lahko še nauči, saj tekmovalni rezultati kažejo, da je brezhibna “Vedno se je mogoče naučiti še kaj novega,” pove zagnana glasbenica in doda, da bi se rada dodatno izpopolnila v komorni in orkestrski igri. “Zato je moja velika želja, da bi me sprejeli na magistrski študij na Karajanovo akademijo v Berlinu, kjer so najboljše možnosti za to.”

Pravi, da v prostem času, ki ga sicer ni veliko, rada bere, gleda filme in se igra s svojimi kužki.