Novice, članki in odmevi ...

DVE STOTICI NA PRIMORSKO
Leto 2014/2015  |  02.04.2015  |  Videno: 361054  |  A+ | a-
Primorske novice
Branka Kljun (Radio Koper)



Strokovne žirije - kar 41 žirantov iz Slovenije, Avstrije, Hrvaške, Italije, Nemčije, Srbije in Turčije - je napelo ušesa in prisluhnilo 739 tekmovalcem. Na državnem tekmovanju so se smeli pomeriti samo tisti tekmovalci, ki so na regijskih tekmovanjih dober mesec prej dosegli več kot 90 od stotih možnih točk - na Primorskem je bilo takih 52.
Zlata priznanja je prejelo 158 tekmovalcev, 128 srebrna, 127 pa bronasta. Med 55 prvonagrajenci jih je za svoj nastop vse možne točke prejelo 16. Sto točk sta dosegla tudi Matija Skrt, 10-letni kitarist z novogoriške Glasbene šole (mentorica Barbara Gorkič) in 8-letna violinistka Igbaria Alida Shahraza, ki jo na tržaški Glasbeni matici poučuje Jagoda Kjuder. Le točko manj (99,00) je prejela harfistka Eva Tomšič, ki si je z zlatim priznanjem v III. a starostni kategoriji priborila tudi nastop z orkestrom Slovenske filharmonije in nastop v okviru cikla Mladi virtuozi. Po uspešnosti so Matiji, Alidi in Evi sledili še kitarist Anej Potočnik z novogoriške Glasbene šole, kontrabasist Aleksander Ličen, učenec Glasbene šole Ajdovščina, dijaka koprske gimnazije, kitarist Kim Babič in harfistka Bilka Peršič ter harfistka Paola Gregoric, učenka tržaške Glasbene matice.

Tekmovanje je, tako kot že lani, organizirala Zveza primorskih glasbenih šol (ZPGŠ), zaupala pa ga je tistim primorskim šolam, ki imajo dovolj velike dvorane in primerne spremljevalne prostore. Sodelovale so tudi Glasbene šole Cerknica, Vrhnika in Logatec, ki so pridružene članice ZPGŠ, ter Zavod sv. Stanislava, ki je gostil tekmovanje organistov: “Na nekaterih primorskih glasbenih šolah orgle sicer poučujemo, vendar pa nimamo primerno velikega instrumenta, s primernim obsegom in primernim številom registrov, na katerem bi lahko nastopili študentje glasbenih akademij,” pojasnjuje Edvard Popit, predsednik organizacijskega odbora tekmovanja ter ravnatelj Glasbene šole Postojna, in dodaja, da je organizacija takega tekmovanja velik zalogaj za vsako šolo: “Tega ena sama šola gotovo ne bi mogla izpeljati. Na koprski šoli, recimo, ki je gostila kitariste in harfiste, je potekalo tekmovanje devet dni, v Postojni, kjer so tekmovali violinisti smo morali šest dni prilagajati urnike rednega pouka, kar ni enostavno.”

“Več kot 700 tekmovalcev, oziroma več kot 1000, če prištejemo še vse tiste, ki so se pomerili na regijski ravni, in vsi ti odlični rezultati, so brez dvoma posledica kakovostnega glasbenega šolstva na vseh ravneh, osnovni, srednji, pa tudi akademski,” je prepričan Popit. Raven znanja naših otrok je prav neverjetna, rezultati so iz leta v leto višji, samo upamo lahko, da bo tako ostalo tudi v bodoče.