Novice, članki in odmevi ...

ZANJ JE PETJE ČISTI UŽITEK
Leto 2014/2015  |  05.03.2015  |  Videno: 362519  |  A+ | a-
Primorske novice
Lea Hedžet, Radio Koper


Ti so se začeli že v otroštvu, ko je prepeval v otroškem in mladinskem zboru Glasbene šole Koper, kjer je zborovodkinja Maja Cilenšek razvijala in spodbujala njegov pevski talent, tako da se je Gregor Ravnik, sicer učenec klavirske pedagoginje Selme Chicco, navsezadnje odločil vpisati v pevski razred profesorice Tanje Grlica, ki ga je napotila tudi na nekatera pevska tekmovanja.

Leta 2010 je na regijskem in državnem tekmovanju Temsig prejel zlato priznanje in posebno nagrado za obetavnega pevca v 1.a kategoriji, leto kasneje pa navdušil na mednarodnem tekmovanju v Hercegnovem, kjer je dosegel sto točk ter prejel posebno nagrado za obetavnega mladega pevca, in na 9. mednarodnem tekmovanju solopevcev Lazar Jovanović. Leta 2012 je za izjemne dosežke na glasbenem področju prejel priznanje Violinski ključ Glasbene šole Koper, naslednje leto pa še enkrat navdušil žirijo tekmovanja v Hercegnovem, kjer je poleg najvišjega števila točk v vseh kategorijah za moški glas prejel še posebno nagrado, štipendijo za mednarodni festival Oper - Oder - Spree v Nemčiji, ki jo vsako leto dobi le deset udeležencev iz vsega sveta.

Pa vendar se študijskih dni na nemškem festivalu ni udeležil, ker je zbolel. Prav tako se leta 2013 ni udeležil državnega tekmovanja, čeprav je zmagal na regijskem, a so ga študijske obveznosti na medicini zadržale. “Ob dveh študijih je vedno treba nekaj žrtvovati. Tokrat sem se zaradi študija medicine odpovedal še eni morebitni zmagi na državnem tekmovanju,” je ob našem srečanju povedal Gregor, ki mu še vedno oba študija pomenita veliko. Tako pa je razmišljal o svoji glasbeni poti, ki se je - mimogrede - začela že v zibeli, saj je njegova mama glasbena pedagoginja: “Že od vsega začetka sem svoje dojemanje in občutenje glasbe najlaže izrazil s svojim glasom. Najprej nezavedno, kot otrok v lutkovnih predstavah, kot fantič v otroškem in kot mladenič v mladinskem zboru, skozi katerega mi je Maja Cilenšek privzgojila estetska merila v odnosu do vokalne glasbe, kar je neprecenljiva dota za vsakega mladega pevca.” S svojo intonančno in ritmično brezhibnostjo ter lepo barvo glasu je Gregor kmalu postal eden vodilnih pevcev zbora. Kljub temu, da med svojimi vrstniki ni želel vzbujati pozornosti, je s svojo muzikalnostjo na vsakem nastopu blestel.
 

Tudi kot dijak umetniške gimnazije je z blagozvočnim tenorskim glasom navduševal na mnogih javnih nastopih pa tudi v pevskem zboru Gimnazije Koper pod vodstvom Ambroža Čopija. Danes je priljubljen solist na koncertih Pihalnega orkestra Koper, ki v svoje sporede vnaša opereto in muzikal. Kot študent profesorice Pie Brodnik na Akademiji za glasbo v Ljubljani pa je že dobil tudi prvi operni angažma v svetovni premieri opere Vojna in mir slovitega kitarista Larryja Coryella. Kako gleda na študij petja, je Gregor povedal z naslednjimi besedami: “Ko se enkrat začneš zares učiti petja, začneš delati na sebi, na tehniki, na interpretaciji, na odrskem nastopu…, takrat začneš čutiti sebe, svoj glas, ki ga začneš razdajati drugim. Takrat vstopiš v čisto nov svet. Tega prej nisem vedel. Nisem se zavedal svojega daru, ko so mi pravili, da imam lep glas; še celo težko mi je bilo poslušati samega sebe... Šele zdaj sem se naučil poslušati samega sebe. Zato bo ob koncu študija odločitev zelo težka. Za enkrat res še ne vem, kateri poklic bom izbral. Zagotovo pa vem, da bom srečen, če bom lahko opravljal enega od obeh.”

Tako glasbo kot dentalno medicino ima Gregor Ravnik dovolj rad, da bi mu lahko izpolnila življenje. Kljub temu mu želimo, da bi bila na koncu izbira prava.