Novice, članki in odmevi ...

Z ODLIKO NA DUNAJSKI UNIVERZI
Leto 2014/2015  |  05.02.2015  |  Videno: 361855  |  A+ | a-
Primorske novice, četrtek, 5. februar 2015
Branka Kljun, Radio Koper



Nekoč maturantka koprske umetniške gimnazije, danes diplomantka Univerze za glasbo in upodabljajočo umetnost na Dunaju: to je sopranistka Anemarija Štefančič.

Prihaja iz Loške doline, po osnovni in nižji glasbeni šoli v Cerknici se je odločila slediti bratu na koprsko umetniško gimnazijo. V svoj razred jo je sprejela profesorica Nina KompareVolasko, ki ji je po maturi z lastnim zgledom utrla pot v tujino. Anemarija Štefančič je tako poskusila na Dunaju, čeprav je bila prepričana, da za “glasbeno prestolnico Evrope” ni dovolj nadarjena. Danes se lahko pohvali z diplomo dunajske univerze, ki jo je z odliko opravila pred nekaj dnevi.
Je “mlad dramski sopran”, kar pomeni, da bo z zavzetim in pridnim delom lahko zrasla v pravi dramski sopran in tako pela največje in najtehtnejše sopranske vloge, kar jih premore operna umetnost. Prav ta Anemarijo najbolj privlači.

Da si je prislužila “enko” - ta v Avstriji pomeni najvišjo oceno - je morala odpeti trinajst skladb na treh diplomskih koncertih. Pred diplomskimi nastopi je izvedla več “pripravljalnih” - med drugim je septembra nastopila v dvorani koprske Glasbene šole, ki ga je posnela snemalna ekipa Radia Koper. Tu so zazvenela dela Straussa, Zemlinskega, Obradorsa, Čajkovskega, Rossinija, Korngolda in Verdija, pa tudi mladega slovenskega skladatelja Tineta Beca. “Bec je študent kompozicije na ljubljanski Akademiji za glasbo, sicer pa je tudi moj prijatelj in sopevec v Akademskem zboru Univerze na Primorskem, katerega članica sem že vse od srednje šole. Na turneji v Istanbulu sva se domenila, da posebej zame napiše noviteto, ki jo bom izvajala na diplomi kot obvezno moderno skladbo. Tine je za to priložnost uglasbil pesem Najina noč na stihe Ferija Lainščka, ki sem jo pred diplomo izvajala že na nastopu v dunajskem Schönbrunnu, tam sem jo zapela ob klavirski spremljavi avtorja, ki je tudi odličen pianist,” pojasni Anemarija in doda, da ostaja na Dunaju, kjer bo študij nadaljevala na oddelku za operno petje.

Rubriko Primorski glasbeni talenti pripravljamo v sodelovanju z Radiem Koper. V njej namenjamo prostor mladim primorskim glasbenikom, ki se ukvarjajo s klasično glasbo in pri svojem delu dosegajo vidne uspehe doma in v tujini. Gostja drevišnje oddaje Glasbeni abonma bo diplomantka dunajske Univerze za glasbo in upodabljajočo umetnost, Anemarija Štefančič. Izvajala bo samospeve in arije velikanov glasbene tvornosti od Rossinija pa do Korngolda in Obradorsa, med temi tudi zahtevno arijo Desdemone iz Verdijeve opere Otello.

Vse bolj jo navdušuje samospev, vendar pa njeno srce gori predvsem za opero. Na odru se počuti dobro, domače, tam bi rada ustvarila svojo kariero, zato bo izkoristila vsako priložnost za nastopanje: “Le tako lahko pridobiš odrsko kilometrino, z vsakim nastopom laže in bolj suvereno stopiš na oder,” meni. Nastopala bo, seveda, na Dunaju oziroma v Avstriji, dobro se namreč zaveda, da je s študijem v tujini nekako izgubila stik z domačimi odri. Kljub temu pa je prepričana, da se ji bodo tudi tu odprla vrata, če bo kakovost zagotovljena. Čakata jo še dve leti trdega in vztrajnega dela, da bo “mladi dramski sopran” dobil pravo barvo, volumen in zrelost.