Novice, članki in odmevi ...

KLAVIRSKI DUO SANJANA
Leto 2014/2015  |  04.12.2014  |  Videno: 360807  |  A+ | a-
Primorske novice,  4. december 2014
Lea Hedžet, Radio Koper

 
“Kolikor je v njiju razlik, toliko bolje se dopolnjujeta,” pravi njuna mentorica, profesorica Marina Horak, ki ju je zadnjih pet let zavzeto učila komorne igre ter spodbujala njuno koncertno in tekmovalno dejavnost. Zadnja jima je letos prinesla zlato plaketo in drugo nagrado na državnem tekmovanju Temsig ter absolutno prvo mesto na mednarodnem tekmovanju glasbenih izvedb Giovani musicisti v Trevisu.

Ana Žunić in Sanja Šehić sta rojeni istega leta in obe sta začeli svojo glasbeno pot na Glasbeni šoli Koper; prva v razredu Nadje Žerjal, druga pa pri profesorici Selmi Chicco Hajdin, ki ju je že na nižji šoli prva nagovorila, da zaigrata skupaj. Pod njenim mentorstvom sta obe leta 2008 maturirali na Umetniški gimnaziji Koper in se vpisali na Akademijo za glasbo v Ljubljani, kjer sta v razredu  Tatjane Ognjanovič leta 2012 diplomirali na umetniškem oddelku, letos pa sta obe zaključili še magistrski študij pedagoške smeri. In bili ves čas študija v Ljubljani sostanovalki ali “cimri”, kot se reče v študentskem žargonu.

V vseh teh letih sta se udeležili številnih regijskih, državnih ter mednarodnih tekmovanj, tako posamično kot v duu, čeprav sta se v srednji šoli za nekaj let razšli in sestavili vsaka svoj duo z drugo “partnerico”. Predmet Komorna igra na Akademiji za glasbo in profesorica Marina Horak sta Ano in Sanjo spet združila ter spodbudila nove uspehe. Do danes ima Ana štiri zlate plakete (z eno prvo in dvema drugima nagradama pa še tremi posebnimi nagradami) ter dve srebrni plaketi z državnih tekmovanj mladih glasbenikov Temsig. Kar dve pomembni nagradi je prinesla z mednarodnih tekmovanj (prvo s Citta di Gorizia, drugo pa s tekmovanja Nicolai Rubinstein v Parizu). Obe si je priigrala sama, absolutno prvo nagrado na mednarodnem tekmovanju Giovani musicisti v Trevisu pa spet v duu s Sanjo, ki z nagradami prav nič ne zaostaja za Ano. Sanja je dobila tri zlate plakete (z vsemi že omenjenimi nagradami), po ena srebrna in bronasta na Temsigu pa še dve prvi nagradi z mednarodnih tekmovanj v Trstu in Trevisu, pri čemer je dvakrat tekmovala kot solistka.

Najraje se spominjata prvega skupnega Temsiga, ki jima je, tedaj 12-letnima deklicama, poleg prvega mesta prinesel še posebno nagrado za najbolj obetaven duo v najnižji starostni kategoriji: “In niso se zmotili, od vseh duov, ki so tedaj tekmovali, edino najin še obstaja,” dodata Sanja in Ana. Pa ne le obstaja, tudi tekmuje, žanje uspehe in koncertira: 30. januarja lahko duu Sanjana prisluhnete v dvorani Glasbene šole Koper, 3. februarja pa v mali dvorani Slovenske filharmonije na koncertu iz cikla Ob klavirju Glasbene mladine ljubljanske.

Čeprav njune glasbene poti še zdaleč ni konec, se je letos ena njena pomembna etapa sklenila prav tam, kjer se je pred sedemnajstimi leti začela. Obe sta se, komaj 24-letni, že zaposlili na Glasbeni šoli Koper, kjer z velikim navdušenjem posredujeta vse znanje in izkušnje, ki sta jih vsa ta leta vsrkavali od mentoric (in mentorjev na tečajih po svetu). Prav mentorji so bili vseskozi njuni največji vzorniki; glasba pa ostaja tisti del življenja, ki nudi največ zadovoljstva in samopotrditve, saj je po njunem mnenju prav glasba najpomembnejši dejavnik osebnostne rasti in hitrejšega dozorevanja mladega človeka.