Novice, članki in odmevi ...

MLADI PIANISTI Z USPEHI NA MEDNARODNIHJ TEKMOVANJIH
Leto 2014/2015  |  06.10.2014  |  Videno: 361105  |  A+ | a-
Solni cvet, oktober 2014

V Radljah ob Dravi se je ob zaključku šolskega leta odvijalo že 4. Mednarodno klavirsko tekmovanje. To tekmovanje je mednarodni dogodek, namenjen zbliževanju glasbenikov sveta. V poplavi glasbenih tekmovanj izstopa po vsebini, naravnanosti in duhu, kar botruje številnemu odzivu iz leta v leto. Med 180 tekmovalci iz Avstrije, Italije, Hrvaške, Srbije, Makedonije in Slovenije so izredne uspehe dosegli tudi učenci glasbene šole Koper, podružnica Piran. Pod vodstvom prof. Bojana Glavine je dosegla velik uspeh Nina Rupnik, ki je v svoji, 4. kategoriji absolutno zmagala in dobila zlato nagrado. Rea Štrukelj Pahovič  je osvojila drugo mesto in zlato priznanje, Lana Pavlovič pa srebrno priznanje. Aurora Lovrečič, Selma Ibračić in Taša Šinkovec, pod vodstvom mentorice Aleksandre Češnjavar Glavina, so bile prav tako odlične z nagradami. Vzdušje med samim potekom tekmovanja  je zato enkratno: med udeleženci, poslušalci in organizatorji je čutiti entuziazem in skupno doživljanje nečesa lepega; napetost pričakovanja tekmovalnega nastopa, ki se deli z drugimi. Še bolj pa se deli veselje ob skupnem igranju. Zato je to tekmovanje – prvotno načrtovano kot regijsko – že takoj preraslo v mednarodno, z izjemno številno udeležbo mladih pianistov iz mnogih držav, ter postalo tradicionalno. Zato se mali in malo večji pianisti in njihovi učitelji radi  vračajo v Radlje ob Dravi, saj se tukaj ustvarjajo posebni, dragoceni spomini. Tako postaja Koroško klavirsko tekmovanje vsako leto glasbeni praznik (Zbornik Radlje 2014).
Nina Rupnik in Rea Štrukelj Pahović sta prejeli tudi posebno nagrado za najboljše izvedeno slovensko delo. Nastopili sta tudi na zaključnem koncertu nagrajencev z izvrstnim muziciranjem. Teden dni kasneje so mladi učenci nastopili na mednarodnem tekmovanju Naborjet v Italiji. Nina Rupnik je ponovno osvojila prvo nagrado in absolutno prvo mesto. Občinstvo je navdušila  je z nagrajeno skladbo L. van Beethovna. Tudi ostali piranski tekmovalci so bili odlični, saj so dosegli lepe uvrstitve, Rea Štrukelj Pahović in Taša Šinkovec drugo nagrado in Lana Petrovič tretjo nagrado. Za vrhunec šolskega leta se je v samostanu Kostanjevica nad Novo Gorico odvijala glasbena prireditev – koncert Mladi glasbeni biseri. Nastopili so izbrani nagrajenci z mednarodnih tekmovanj v preteklem šolskem letu, med njimi tudi primorski pianistki Nina Rupnik iz Pirana in Nastasja Ušumović Češnjevar iz Kopra, ki sta navdušili poslušalce s svojima nastopoma. Izpostaviti je treba, da se je Nina Rupnik, doma iz Sv. Petra nad Sečovljami, odlična učenka šole, udeležila štirih mednarodnih tekmovanj, poleg Radelj in Naborjeta še v Trstu (tekmovanje Ars Nova – Paolo Spincich) in v Piranu (1. mednarodno tekmovanje Tartini), in osvojila štiri prve nagrade!
Mladi piranski pianisti ponovno dokazujejo, da je potrebno poleg talenta tudi veliko dela in truda, da se doseže tako lepe rezultate na mednarodnih tekmovanjih. Omeniti je treba, da piranska glasbena šola kot podružnica glasbene šole Koper še nima svoje koncertne dvorane, ki pa bi jo upravičeno morali imeti, glede na glasbeno tradicijo mesta Piran in zelo uspešno delo z mladimi glasbeniki.