Novice, članki in odmevi ...

NAGRADE NA PODROČJU ŠOLSTVA LETOS V ROKE ENAJSTIM NAGRAJENCEM
Leto 2014/2015  |  03.10.2014  |  Videno: 361011  |  A+ | a-
Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, 2. 10. 2014
http://www.mizs.gov.si/si/medijsko_sredisce/novica/article/55/8914/

Letošnja slavnostna prireditev je bila v četrtek, 2. oktobra 2014, ob 18. uri v Grand Hotelu Union. Prireditev je gostila ministrica za izobraževanje, znanost in šport, dr. Stanka Setnikar Cankar, slavnostni govornik na podelitvi je bil predsednik SAZU, dr. Tadej Bajd.

Odbor je določil, da v letu 2014 podeli enajst nagrad, to je tudi najvišje mogoče število nagrad, kot jih določa Zakon o nagradah RS na področju šolstva. Nagrade je podelil na šestih področjih, in sicer tri nagrade za glasbeno šolstvo; dve nagradi za osnovno šolstvo; tri nagrade za visoko šolstvo in po eno nagrado za srednje šolstvo, izobraževanje odraslih in izobraževanje ter usposabljanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami. Štiri nagrade se podelijo za življenjsko delo, sedem nagrad pa za izjemne dosežke na področju šolstva.

Pedagoške delavce bi lahko opisali kot "borce proti povprečnosti", če povzamemo besede dr. Miha Kosa, predstavnika Hiše eksperimentov, prejemnice nagrade za izjemne dosežke na področju osnovnega šolstva. Temu dejstvu je v nagovoru pritrdila tudi ministrica za izobraževanje, znanost in šport, dr. Stanka Setnikar Cankar, ko je dejala, da je poklic učitelja poseben v večih pogledih in ga ni mogoče opravljati brez trdne vere v njegovo poslanstvo. Po njenem mnenju poklic zagotovo ni povprečen, saj vzgaja in izobražuje mlade, da bodo lahko kompetentno hodili po svetu. "Poklic učitelja ni le vzgoja in izobraževanje, je hkrati tudi skrb za slovenski jezik in ohranjanje ter širjenje narodne kulture. Poklic učitelja prinaša veliko odgovornost do mladih in družbe. Je tudi privilegij, da skupaj z mladimi nenehno ustvarjamo nove svetove. Čar učiteljskega poklica je tudi v tem, da nas zaradi dela s številnimi mladimi, ohranja večno mlade", je zaključila ministrica dr. Setnikar Cankarjeva.

Nagrajenci v letu 2014:

Ksenija Trotovšek Brlek, nagrada za življenjsko delo na področju glasbenega šolstva;
Maja Cilenšek, nagrada za izjemne dosežke na področju glasbenega šolstva;
Svetlana Lučka Joksić, nagrada za življenjsko delo na področju glasbenega šolstva;
Hiša eksperimentov, nagrada za izjemne dosežke na področju osnovnega šolstva;
Marjan Prevodnik, nagrada za izjemne dosežke na področju osnovnega šolstva;
dr. Anton Šepetavc, nagrada za življenjsko delo na področju srednjega šolstva;
dr. Janez Demšar, nagrada za izjemne dosežke na področju visokega šolstva;
dr. Ivan Gerlič, nagrada za življenjsko delo na področju visokega šolstva;
dr. Vida Medved Udovič, nagrada za izjemne dosežke na področju visokega šolstva;
mag. Zvonka Pangerc Pahernik, nagrada za izjemne dosežke na področju izobraževanja odraslih;
mag. Aleksander Vališer, nagrada za izjemne dosežke na področju izobraževanja otrok s posebnimi potrebami.
 

    Maja Cilenšek
, nagrada za izjemne dosežke na področju glasbenega šolstva

Maja Cilenšek poučuje na Glasbeni šoli Koper, Osnovni šoli Koper in Pedagoški fakulteti v Kopru. Z zborovskim petjem se ukvarja vse od srednješolskih let, in sicer sprva kot pevka, pozneje pa kot zborovodkinja. S pevskimi zbori, ki jih vodi, je krstno izvedla številne novitete slovenskih skladateljev Uroša Rojka, Ambroža Čopija, Bojana Glavine in Mateja Bonina.
Na Glasbeni šoli Koper vodi otroški, mladinski in dekliški pevski zbor. Mladinski pevski zbor Glasbene šole Koper, ki pod njenim vodstvom deluje neprekinjeno od leta 2000, je redni gost mednarodnega zborovskega festivala Koper, sodeluje s priznanimi orkestri, kot so Simfonični orkester in Big Band RTV Slovenija, Obalni komorni orkester ter drugi na različnih prireditvah doma in v tujini. Med drugim naj posebej omenimo večkratni nastop v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma in Slovenski filharmoniji v Ljubljani. Kot edini slovenski pevski zbor je bil leta 2014 povabljen na festival sodobne zborovske glasbe Styria Cantat v Gradcu. Aprila 2013 pa je pri Založbi kaset in plošč RTV Slovenija izšla zgoščenka Pesmi na dlani.
Za svoje visokokakovostno delo na področju zborovstva je prejela številna priznanja in nagrade na državni in mednarodni ravni. Od leta 2000 do 2012 je bila članica umetniškega odbora zborovskega festivala v Kopru. Kot predavateljica, strokovna svetovalka in članica žirij je sodelovala z različnimi glasbenimi ustanovami in društvi v Sloveniji in Italiji.
Maja Cilenšek je bistveno pripomogla h kakovostnemu razvoju zborovskega petja in dvigu kakovosti vzgojno-izobraževalnega procesa. Presežki so vidni v rezultatih, pozitivnem odzivu okolja in visokem ugledu Glasbene šole Koper na področju zborovstva. Maja Cilenšek dosega nadpovprečne rezultate, ki so v javnosti potrjeni in prepoznavni.



  Svetlana Lučka Joksić, nagrada za življenjsko delo na področju glasbenega šolstva


Svetlana Lučka Joksić se je harfe začela učiti na Glasbeni šoli Koper, nadaljevala na Glasbeni matici v Trstu in končala na Akademiji za glasbo v Ljubljani kot prva in takrat edina študentka harfe v razredu prof. Rude Ravnik Kosi. Po končanem študiju se je odločila za pedagoški poklic in se vrnila na Glasbeno šolo Koper kot učiteljica. Sprva je poleg harfe poučevala tudi nauk o glasbi in glasbeno pripravnico.
Učenke harfe je prva tri leta poučevala klavir, kot je to določal program. Da bi pouk harfe učenci lahko začeli že prej, je sčasoma uvedla pouk na keltski harfi, ki je zaradi svoje velikosti dostopna tudi pet-, šest- ali sedemletnemu otroku. Za delo s tako mladimi učenci se je usposabljala že kot učiteljica glasbene pripravnice, pri pouku harfe pa je z leti razvila lastno metodo poučevanja v zgodnjem obdobju.
Posebno skrb posveča komorni igri, zlasti kvartetu in orkestru harf. Do danes se je njen razred razvil v najštevilčnejšega v Sloveniji. Z učenkami je v vsej svoji pedagoški praksi dosegla številne zavidljive uspehe na tekmovanjih in nastopih. Mnoge med njimi so se odločile za profesionalno glasbeno pot.
Ko se je z leti pouk harfe začel izvajati tudi na drugih glasbenih šolah v Sloveniji, je poskrbela za strokovno povezovanje učencev in učiteljev harfe na glasbenih šolah Slovenije, Italije in Hrvaške. Sodelovala je pri ustanovitvi Aktiva harfističnih pedagogov Slovenije in pri ustanovitvi Društva harfistov Slovenije. Kot izkušena pedagoginja je sodelovala pri pripravi prenovljenih učnih načrtov za harfo, propozicij za državna tekmovanja ter kot članica strokovnih žirij tekmovanj in kot zunanja ocenjevalka na maturi.
Njeno pedagoško vodilo, ki se glasi: »Harfa je čudovito sredstvo za oblikovanje, vzgojo in bogatenje mladih osebnosti«, izhaja iz bogatih izkušenj dela z učenci.